Review: LG50PV250 Televizor Plasma Ieftin cu diagonala mare 127cm
Review: Televizor Plasma LG 50PV250
– Cea mai ieftina plasma de 50 inch (127 cm) cu numai 2,500 RON –
Prima impresie
In cele ce urmeaza voi incerca sa scriu un Review cit mai amanuntit despre un televizor plasma care se potiveste foarte bine cu titlul sit-ului. Este vorba despre LG 50PV250 cel mai ieftin model pe care il putet cumpara la diagonala de 50 inch. Prin pretul sau de numai 2,500 RON acesta incearca sa convinga cumparatorii sa renunte la vechiul LCD de 42 inch in favoarea unui televizor mai mare.
Prima impresie despre Plasma LG 50PV250 este una singura: TELEVIZORUL ESTE MARE. Da, este foarte mare comparativ cu un model de 107 cm. Dupa ce m-am obisnuit cu vechiul meu televizor de 107 cm acesta pot spune ca face diferenta imaginea fiind cu adevarat mare. Asadar prin pretul mic si diagonala mare LG 50PV250 este o optiune demna de luat in seama.
Inainte sa trec la capitolul dotari trebuie sa mentionez ca modelul este urmasul seriei PK practic inlocuind modelul 50PK250 in gama de jos a preturilor.
Dotari
Pe partea de dotari modelul 50PV250 sta foarte bine pentru un model ieftin (cel mai ieftin). In primul rind vorbim despre un ecran plasma de tip 600Hz (asa cum sunt cam toate in zilele noastre), rezolutie Full HD 1920×1080 capabil sa afiseze imagini 1080/24p. Deasemenea este dotat cu 2 mufe HDMI 1.3, iesire digitala optica. Despre functionalitatea acestora voi detalia mai tarziu. Exista posibilitatea conectarii la PC prin mufa VGA, sau la vechiul receptor analogic prin mufa SCART, composite video si component video. Despre modalitile de conectare cititi aticolul despre mufe si modalitati de conectare.
Fiind un model 2011 este echipat cu tuner DVB-C , DVB-T ce se poate folosi pentru a receptiona posturile High Definition disponibile la noi datorita decodorului H.264 incorporat. Exista deasemenea si o interfata PCMCIA in care se poate instala un modul CI impreuna cu o cartela decodoare. Astfel in mod teoretic posturile digitale de pe cablu se pot urmari folosind direct televizorul fara un decodor suplimentar, eliminand astfel a II-a telecomanda. Din pacate din motive de securitate o astfel de optiune nu este disponibila la noi, cu toate ca UPC foloseste acesta solutie in anumite tari din Europa. Sa speram ca va exista si la noi astfel de posibilitate in viitor.
Pe partea de multimedia exista un mediaplayer incorporat ce poate reda filme/poze/muzica de pe stick sau HDD extern prin mufa USB 2.0 .
O facilitate interesanta este functia SIMPLINK (ce este de fapt HDMI-CEC in varianta comerciala LG) prin care daca dispozitivul dvs atasat (receptor satelit, sistem Home Cinema, etc) este HDMI-CEC compliant poate fi comanadat direct din telecomanda televizorului.
Pe scurt televizorul detine toate dotarile necesare la nivelul anului 2011 fara a include lucruri de ultima ora cum ar fi conectarea la Internet sau functii de tip SMART TV.
LG50PV250 este un televizor cu plasma simplu cu multiple dotari si un pret corect.
Meniuri si functii
Pentru cei interesati in a vedea exact despre ce este vorba am pus un filmulet mai jos cu principalele meniuri ale televizorului.
In primul rand este important ca la porinirea televizorului sa setati tara Romania pentru ca in caz contrar nu veti putea scana posturile DVB-T si DVB-C . Standardele difera de la tara la tara si de aceea este important ca televizorul sa fie setat corec.
Pe partea de setari avem o multitudine de optiuni inclusiv un picture wizard ce ar trebui rulat la prima pornire a televizorului. Cu toate acestea fiind vorba despre un televizor plasma este recomandabil ca la pornirea acestuia sa fie lasat in modul APS (Power Save) astfel incat cca 100 de ore sa se realizeze „rodajul” ecranului. Se stie ca plasma sufera de efectul „burn-in” prin care imaginea poate ramane impregnata.
Ulterior se poate rula picture wizard un program ce ne ajuta sa setam luminozitatea/contrastul/sharpness astfel incat imaginea afisata sa fie cat mai apropiata de cea naturala.
Exista citeva moduri predefinite dar si doua moduri Expert prin care se pot seta individual o multitudine de functii. Desi este un televizor plasma ieftin modelul dispunde de setari incredibil de detaliate. Inclusiv spectrul de culoare, si reglaje individuale pentru fiecare culoare (RGB). Posibilitatile de reglaj sunt incredibil de detaliate pentru aceasta gama de pret. Din pacate insa nu stiu cum ar putea folosi asmenea setari unui utilizator obisnuit. Fara echipamente de masura adecvate aceste setari sunt absolut inutile. Sincer nu vad cum se poate regla culoarea rosie spre exemplu fara un colorimetru.
Insa toate acestea sunt aspecte pozitive mai bine cu reglaje complexe disponibile decat fara.
Pe partea de Audio se pot regla ca de obicei inalte/joase chiar si un mod de Surround, insa cel mai interesant este faptul ca exista posibilitatea dezactivarii difuzoarelor televizorului. Este foarte util in situatia in care doriti sa folositi un sistem Surround conectat direct la televizor sau la receptorul de cablu sau satelit.
Deasemenea iesirea digitala se poate seta in modul PCM (stereo fara compresie) dar si Automat. Televizorul este capabil sa faca digital passtrough pentru sunet Dolby Digital , din pacate nu si pentru cel DTS. De altfel inafara de Panasonic si Sony eu nu am mai intalnit nici un producator care sa fi incorporat codec-ul DTS. Este imbucurator ca se poate decoda sunetul Dolby in mod direct sau il poate transmite mai departe prin iesirea optica S/PDIF insa din pacate pentru o functionare perfecta este nevoie si de codec-ul DTS (proprietate Sony).
Conectica este bine reprezentata. Exista intrari 2xSCART/2xHDMI/Component/Composite si PC. Pe partea de PC exista chiar si o intrare petru sunet analogic astfel incat puteti conecta placa de sunet a calculatorului la televizor.
In rest setari normale ceas, timer, parental lock prin care puteti bloca anumite canale , etc.
Telecomanda
Telecomanda este foarte ergonomica avand o scobitura perfecta exact sub butoanele de volum si schimb canale. Astfel operarea acestor butoane cu o singura mana este excelenta. Absolut toate functiile sunt accesibile de la telecomanda. Exista un modul de taste denumit Simplink prin care se pot controla alte dispozitive fie ele LG dar si alta marca cu conditia ca acestea sa suporte modul HDMI-CEC.
Imagine
Televizorul Plasma LG 50PV250 este un model High Definition Full HD asta inseamna ca este capabil sa afiseze rezolutia Full HD 1920x1080p. Deasemenea este capabil sa afiseze modul 1080p/24 Hz foarte util in situatia vizionarii de filme (toate filmele sunt inregistrate cu 24 FPS).
Asa cum am mentionat mai sus televizorul detine multiple functii de reglaj. Pot sa va spun inca de la inceput ca imaginea obtinuta cu ajutorul lui Picture Wizard au fost rezonabile. Nu perfecte insa rezonabile. Avand in vedere paleta uriasa de reglaje am folosit colorimetrul in incercarea de a obtine o calitate perfecta a imaginii.
Am atasat poze cu ceea ce am obtinut . O imagine foarte aproape de modul ideal (imposibil de obtinut totusi). Daca doriti un ecran cu reglaje perfecte cumparati un model certificat THX (ceva mai scump in gama cu citeva sute de lei) si care are garantia unor reglaje ideale. Avand in vedere posibilitatile de reglaj ale plasmei LG 50PV250 nu este necesar acest lucru insa va trebui sa aveti un colorimetru si cca 2 ore disponibile pentru reglaje.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Deasemenea nu pot sa nu reamintesc ca posibilitatile de reglaj sunt incredibile pe fiecare culoare , spectru de culori folosit , temperatura culorii, etc. Genial pentru aceasta gama de pret. Cred ca acesta este adevaratul punct forte al acestui televizor plasma.
De altfel este unul din putinele televizoare ce au setari certificate ISF. Asta inseamna ca cei de la laboratoarele ISF pot realiza cu ajutorul reglajelor disponibile setari optime. Alaturi de LG , Panasonic si chiar Microsoft folosesc sterile ISF. In menul LG 50PV250 gasim doua submeniuri numite ISF Expert in care avem acces la o multitudine de functii. Practic THX ofera aceste setari gata facute iar utilizand un colorimetru si meinurile ISF Expert puteti singuri obtine rezultate excelente.
Un aspect interesant este faptul ca se pot regla independent intrarile. Astfel un set de reglaje pentru receptorul de satelit si un alt set de reglaje pentru mediaplayer. Cu toate acestea oricat de ideal ar parea pe receptorul de satelit nu puteti rula softul pentru colorimetru ideea este buna insa mai greu aplicabila. Totusi inca un plus pentru LG ca au luat aceasta optiune in calcul.
Nu in ultimul rand trebuie sa mentionez faptul ca televizorul plasma LG50PV250 este echipat cu XD engine si cu tehnologia 600Hz ce functioneaza foarte bine fara acel efect artificial intalnit la televizorele LED si LCD.
In ceea ce priveste efactul Image Retention el este prezent insa cit timp am folosit televizorul imaginea a disparut dupa o utilizare cu imagini in miscare. Ca si la orice televizor plasma trebuie sa mentionez ca va trebui sa evitati imaginile statice. De aceea niciodata nu recomand o plasma penru a fi conectata la calculator. Imaginile statice (meniuri, icon-uri, bara de start) vor distruge cu siguranta ecranul si asta rapid.
Tuner DVB-T/DVB-C
Tuner-ul DVB-T/DVB-C a functiont asa cum ma asteptam in sensul ca am putut urmari toate canalele HD atat pe cablu cit si pe DVB-T. Un aspect important este faptul ca tuner-ul nu poate lucra simultan DVB-T DVB-C asadar nu veti putea avea disponibila televiziunea prin cablu simultan cu televiziunea HD prin DVB-T. Din pancate acesta este un aspect pierdut din vedere de catre cei de la LG. Asta pentru ca in mod normal un abonat nu foloseste ca in Romania si antena si cablul si eventual satelit.
Media Player USB
Din pacate media player-ul USB este punctul slab al acestui aparat. Acesta este capabil sa citeasca filme de pe stick-uri USB sau HDD-uri externe insa din pacate nu este capabil sa afiseze formatele uzuale.
Sa incepem insa cu partea pozitiva . Una singura si anume faptul ca poate transmite sunetul Dolby Digital catre un decodor extern prin iesirea optica de tip S/PDIF . Deasemenea exista un decodor intern Dolby Digital ce ajuta la decodare sunetului 5.1 prin boxele televizorului. Din pacate sunetul DTS nu este sustinut intern si nici extern. Asadar NU exista nici o modalitate de a auzi coloana sonora a filmelor in format DTS.
Pe partea de decodare televizorul este capabil sa decodeze filme HD 720p in format MKV insa nu si 1080p. Aceasta este cu siguranta o problema software pentru ca filmele VC-1 Advanced Profile se pot decoda fara probleme. Ciudata problema. Aici LG trebuie sa lucreze mai mult. Nu este posibil sa poti decoda VC-1 si sa nu poti decoda 1080p H.264 ci numai 720p.
Deasemenea o alta problema a plasmei LG50pv250 este imposibilitate afisarii subtitrarilor incorporate in fisiere MKV.
Fisierele XVID, VOB si DivX sunt redate fara probleme atat la rezolutie SD cit si HD.
Nu am mai continuat si alte teste intrucat fara suport 1080p nu vad sensul unui asemenea USB player. Daca avem un televizor de 50 inch il vom folosi cu filme FullHD si nu cu jumatati de masura 720p. Pacat !
In loc de incheiere
Televizorul plasma LG 50PV250 este un model ieftin cu o diagonala mare si cu un pret ce ne face sa uitam de modelele mai mici. Este o optiune buna de luat in seama pentru cei ce isi doresc o diagonala mare la un pret mic.
Un mare plus este posibilitatea de reglaj independent pe fiecare intrare cit si pe fiecare culoare ceea ce ne permite sa obtinem o imagine cit mai apropiata de original.
Deasemenea tuner-ul HD DVB-T si DVB-C ne permite sa facem trecerea catre posturile tv High Definition desi la o asemenea diagonala va recomand un abonament HD pe satelit sau cablu.
Din pacate media player-ul USB este un punct slab dar nu conteaza pentru ca cu citeva sute de lei puteti cumpara un mediaplayer de calitate.
As dori, daca este cineva amabil, sa ma ajute sa aleg televizorul potrivit.
Tin sa precizez ca televizorul il voi folosi pentru jocurile de ps3 si filme.
Modelele sunt:
Led Samsung UE40D5500 102 cm (Smart Tv) pret debo.ro – 2360 ron
http://www.samsung.com/ro/consumer/tv-audio-video/televisions/led-tv/UE40D5500RWXXH
Plasma Samsung PS51D530 129 cm – pret debo.ro 2463 ron ( pe pagina producatorului, scrie la un moment dat ca are Connect Movie Share, iar in alta Parte Doar Connect Share si nicaieri nu gasesc daca are sau nu)
http://www.samsung.com/nl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS51D530A5WXXN-spec
As vrea sa stiu daca televizoarele astea au tuner Hd incorporat, si daca au banda MPEG-4 (pentru programele HD). Multa lume spune ca plasmele raman cu pete daca sunt folosite excesiv.
Multumesc Mult!
Cele mai bune plasme raman Panasonic-urile, foarte fiabile, culorile cele mai bune, consumul tot mai mic, un sfat de la mine, am lucrat in domeniu multi ani destui de multi, pentru cine vrea sa-si ia un tv, luati-va o plasma, nu ” led”, nu Lcd. De ce: plasma a evoluat foarte mult, a scazut consumul care este egal sau chiar mai mic ca la un lcd, durata de viata mai mare ca lcd, timpul de raspuns care este net mai mic la plasma fata de lcd, pretul foarte avantajos. Daca doriti un TV pentru filme va recomand un Tv cu certificat THX, care din cate am vazut la modelele 2011 doar un Panasonic a avut acest cert., iar in 2010, 2 panasonicuri(VT20 si GT20) si lg (LE8500), in rest niciunul nu avea acest certificat(SONY, SAMSUNG, PHILIPS etc.). Au fost testate cele 3 modele + inca 3 modele de la sony samsung si LG>Testul a fost facut cu un laptop Dell Alienware, cu filmul AVATAR-FULL HD: pe primul loc a iesit LG Le8500, pe 2 a iesit VT20, restul nici nu au contat.
Daca doriti un sfat in plus pentru achizitionarea unui TV sau orice produs, ca este electronic sau electrocasnic, va stau la dispozitie, cu experienta de magazin, zecile de trainingu-ri efectuate cu toti producatori, testele efectuate in magazine pe toate produsele etc.([email protected]). Acest lucru il fac din placere.