Cinematografele 3D: XPAND 3D, RealD si Dolby 3D 3 tehnogii diferite prezente in Romania
Sistemele 3D din cinematografele din Romania
Asa cum am explicat in articolul despre televizoarele 3D, imaginea 3D se poate afisa prin 2 procedee: Activ sau pasiv. Am scris despre LG Cinema 3D ca fiind tehnologia pasiva ce a ajuns in sfirsit de pe ecranul de cinematograf pe cel de acasa.
Nu mare a fost surpiza insa sa constat ca exista in Romania un cinematograf 3D cu ochelari Active Shutter Glasses. Adica functioneaza identic cu cei de la televizoarele cu Plasma. Au baterii, receptor infra-rosu si se sincronizeaza cu imaginile afisate e proiectorul cinematografului.
Tehnologia in sine este mai veche, primele cinematografe IMAX 3D foloseau aceeasi idee (insa au renuntat) iar acum folosesc tehnica luminii polarizate. Desi cele mai raspindite cinematografe 3D la noi sunt cele Real D iata insa ca avem pe piata de la noi toate tehnologiile 3D posibile. Astfel :
IMAX 3D- Marele avantaj al IMAX este uriasul ecran curbat. Asta ajuta enorm la creearea imaginii 3D si a efectului de relief. Astfel pe un ecran IMAX obiectele par mai puternic reliefate. Deasemenea IMAX proieceaza imaginea utilizand lampi de mare putere astfel imaginea avand un contrast mult mai bun. Avand in vedere ca ochelarii filtreaza lumina puterea crescuta a lampilor IMAX este un avantaj major. IMAX foloseste 2 lampi cite una pentru fiecare ochi teoretic cantitatea de lumina proiectata fiind dubla. IMAX 3D utilizeaza filtre polarizate liniar. Astfel efectul de „ghosting” poate aparea daca ne miscam capul in plan veritcal. Oricum dupa parerea mea pina in prezent IMAX are cea mai buna imagine 3D dintre toate cinematografele din Romania. Probabil si pentu ca este cel mai nou si echipamentele sunt de ultima generatie.
IMAX 3D – poate fi vizionat la AFI Cotroceni din pacate doar 2 filme pe zi datoria lipsei de spatiu.
XPAND 3D- Singura tehonlogie 3D cu ochelari activi de tip Shutter Glasses. Adica exact ca la televizor. Xpand comercializeaza (iccredibil !) ochelari universali care zic ei se potrivesc la televizoare Sony,Panasonic, LG , si care se pot utiliza si la cinematograf. Adica ma duc cu ochelarii de acasa , la film !
Cele de mai sus pot sa insemne un singur lucru: Sony , Panasonic, etc au licentiat tehnologia XPAND si au lansat televizoare 3D !
XPAND foloseste ochelari mai mari , mai grei ce folosesc baterii si nu sunt foarte confortabili. Acestia ar trebui sa elimine total efectul de „ghosting” insa necesita mult mai multa atentie faza de implementare. Echiparea unui cinematograf cu tehnica 3D XPAND se poate face in maxim 1 zi practic aceasta utilizand proiectoarele existente si citeva elemente de comanda a emitatorilor infra-rosu (ce se sincronizeaza cu ochelarii). XPAND este cunoscut la nivel international drept o tehnica ce produce imagini de buna calitate indiferent de unghiul de vizualizare astfel fiind foarte potrivit pentru 3D.
XPAND 3D este utilizat de Plazza Romania. Desi acolo au si sali Dolby 3D cele mai vechi (primele 3D din Romania) folosesc XPAND. Din pacate din experienta mea echipamentele nu sunt reglate corespunzator. Imaginea este reglata ca si cum ar fi un film normal 2D, faptul ca ochelarii adauga o nuanta de verde iar luminozitatea si contrastul nu sunt ajustate nu fac altceva decit sa sa se vada oribil orice film 3D. Sper ca „profesionistii” de acolo sa faca ceva. Momentan nu este indicat sa mergeti la salile XPAND de la Plazza. Personal am vorbit cu „staff-ul” de acolo de nenumarate ori fara rezultat. Sincer nu cred ca le pasa sau nu se pricep.
Solutia XPAND a fost aleasa probabil intrucit este rapid de implementat fara costuri mari sau bataie de cap. Din nefericire in cazul filmelor 3D echipamentele prost reglate fac ca experienta 3D sa fie de slaba calitate.
Real D – cea mai utilizata tehnica 3D in cinematografele de la noi. Utilizeaza ochelari pasivi insa spre deosebire de IMAX foloseste lumina polarizata circular pentru fiecare ochi. Exact ca si in cazul LG Cinema 3D. Totusi IMAX are un usor avantaj prin prisma faptului ca utilizeaza 2 lampi de proiectie cite una pentru fiecare ochi. Real D foloseste un ecran argintiu pentu o mai buna reflexie a imaginii. Filtrele polarizante absorb lumina astfel imaginea poate parea putin intunecata insa din ceea ce am vazut pina acum in cinematografele de la noi ( se foloseste cam peste tot ) imaginile sunt exclente.
Dolby 3D- tehnica de proiectie 3D produsa de creatorul sistemului Surround 5.1 – Dolby Laboatories. Dolby este o companie cu produse de foarte buna calitate. Si de aceasta data Dolby 3D utilizeaza o abordare diferita de competitorii sai utilizand filtre de culoare in locul filtrelor de polarizare. Avantajul major il reprezinta faptul ca filtrele de culoare nu blocheaza lumina astfel imaginile au un contrast mai bun. Filtrele de culoare insa sunt mai complexe si greu de realizat. Deasemenea acestea sunt din sticla si nu din plastic astfel ochelarii sunt mai grei si mai incomozi. Imaginea este totusi excelenta.
Sistemul Dolby 3D se foloseste in reteaua Cinema City din tara si Bucuresti si in salile nou echipate de la Plazza (cele ce nu sunt XPAND).
In concluzie avem disponibil in Romania toate sistemele 3D . Active (XPAND atit in cinematograf cit si acasa) Pasive (RealD, Dolby 3D, IMAX in cinematograf si LG Cinema 3D pentru acasa)
Va rog impartasiti experientele voastre 3D din cinematografele de la noi prin sistemul de comment sau votati in poll-ul acestei pagini.
Recent Comments