Cum conectam sistemul audio prin interfata digitala ? HDMI , S/PDIF, TOSLINK sau Coaxial ?
Cum conectam sunetul la TV. Cum folosim conexiunile digitale pentru sunet ?
Am in trecut un articol legat de modalitatea de conectare a dispozitivelor video la televizor pentru a obtine o imagine cit mai buna. Dar ce facem insa cu sunetul ?
Adesea acesta este ignorat atit de catre consumatori cit si de catre producatori acestia neincluzind mereu toate mufele necesare. Acest fapt se datoreaza in mare parte costurilor de licenta sau economiei (2-3 USD costa chipurile de conversie).
Asadar ce variante de conectare audio avem ?
In prium rind in lantul audio avem cea mai importanta componenta : sistemul surround cu decoder Dolby/DTS . Acesta este responsabil cu decodarea semnalului digital si transferul sunetului catre boxe. Cum facem insa ca ceea ce auzim in boxe sa fie reprodus fidel si sa fie ceea ce a intentionat producatorul materialului audio. Va recomand sa cititi si articolul despre sistemele Dolby/DTS.
Asadar modalitatile de conectare sunt :
Analogic – Cablu coaxial RCA. Acesta paote transporta un singur tip de semnal in format analogic deci pt Stereo avem 2 cabluri pt Surround Sound 5.1 avem 6 perechi de fire.
Digital – Are marele avantaj ca transporta sunetul nemodificat in formatul initial pina la amplificator si de acolo analogic direct la boxe. Adica asa cum pleaca din studiourile HBO sunetul Dolby Digital 5.1 exact asa va ajunge si la dvs in boxe.
Cum conectam sursele audio prin conexiuni digitale?
– S/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format (coaxial sau prin fibra optica TOSLINK)
– HDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini High Definition standardul HDMI poate transporta prin acelasi cablu fizic si datele necesare pentru sunet.
Va rog sa retineti ca cele de mai sus sunt medii de transport de date. Practic prin aceste conexiuni ajung datele de la un dispozitiv la celalalt. Ceea ce contin acele date fie ca este simplu semnal Stereo, DTS , Dolby Digital 7.1 , etc tine de echipamentele conectate. Nu faceti greseala sa credeti ca daca un dispozitiv are o conexiune TOSLINK acesta poate decoda orice semnal digital.
Am sa dau un exemplu in acest sens. Anumite Sisteme Surround Panasonic sunt doatate cu DVD Player si sistem de boxe 5.1. Deasemenea sunt doatate cu intrare audio digitala coaxiala. INSA ACESTEA NU POT DECODA semnal extern Dolby Digital . De ce nu ? In primul rind sistemul in sine dispune de toate circuitele necesare pentru decodarea Dolby Digital intrucit daca introducem un DVD cu sunet Dolby Digital 5.1 acesta funtioneaza perfect insa din motive de licentiere / taxe de licenta acesta poate decoda numai sunet Stereo primit din surse externe prin interfata digitala . Se pare ca aceasta este un obicei al sistemelor Panasonic in mod special generatia 2008-2010.
S/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format. A aparut din dorinta de standardizare a modului de conectare a dispozitivelor digitale in domeniul electronicii pentru casa similar celor din domeniul professional. Fizic modilitatea de conectare poate fi fie coaxial cu mufe RCA fie prin Fibra Optica prin interfata TOSLINK. Nu va speriati daca aparatul dvs are numai una din interfete pentru exista convertoare ce costa cca 100 RON pt ca standardul este comun acestea fiind simplu de realizat si relativ ieftin.
Unul din dezavantajele S/PDIF este faptul ca nu are o rata de transfer prestabilita putind transmite 20-biti de date audio ( rezoluite ) unele echipamente putind receptiona chiar si 24 bit. Asadar nu va asteptati sa puteti folosi conexiunea S/PDIF pentru semnal 96/24 totusi asa ceva nu este necesar pentru utilizatorul obisnuit.
HDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini, poate ( si este obligatoriu ) sa transmita pina la 8 canale LPCM, 192 khz, 24 bit audio. Astfel prin cablul HDMI se poate transmite sunet Dolby Digital, DTS ba chiar si DTS-HD MA. Insa faptul ca se poate asta nu inseamna in mod obilgatoriu ca dispozitivul care receptioneaza semnalul stie sa il si decodeze.
Incepind cu varianta HDMI 1.4 este prezent un canal suplimentar HDMI Audio Return Channel. Acesta permite transmiterea datelor audio in ambele sensuri. La ce ne foloseste ? Spre exemplu daca folosim un televizor cu tuner DVB-T incorporat, televizorul fiind conectat la un DVD Player cu boxe Surround atunci cind folosim tunerul incorporat in televizor datele audio sunt transportate de la TV catre sistemul Surround ( pentru a fi redat in boxele sistemului audio si nu in televizor), iar atunci cind urmarim un DVD datele (video) sunt transportate in sens invers catre televizor.
In practica trebuie sa cunoastem foarte bine capabilitatile fiecarui dispozitiv. Marea majoritate a televizoarelor nu pot transmite semnal digital audio prin interfata HDMI ci doar pot receptiona. Altele desi au port “Digital Out” coaxial sau TOSLINK pot transmite prin acesta numai semnal Stereo sau Dolby Digital nu si DTS ( din motive de licentiere pentru ca DTS ca si Dolby Digital este un standard proprietar si trebuie platit catre Sony / Dolby ) sau si mai rau pot transmite numai Dolby Digital atunci cind sursa este mediaplayer-ul intern al televizorului (ceea ce ne va impiedica sa vedem filme cu sunet DTS).
Ca o regula generala piesa centrala este sistemul surround care trebuie sa fie capabil sa accepte cit mai multe intrari de sunet si sa fie capabil sa decodeze semnal audio Dolby / DTS, eventual sa stie sa faca downsampling de la DTS-HD MA la DTS (adica de la 7.1 la 5.1 si asa mai departe)
Cum conectam aparatele ?
1) In primul rind sistemul de boxe fie este prevazut cu intrari digitale S/PDIF ( asa cum este Logitech Z5500) coaxial sau TOSLINK la care conectam receptorul de satelit, DVD-player-ul , mediaplayerul,apoi inchidem sonorul televizorului si vom avea toate sursele de sunet in sitemul surround. In cazul acesta daca folosim tunerul televizorului va trebui sa ne asiguram ca acesta dispune de conexiune Digital Out, in caz contrar vom fi obligati sa folosim conexiunea analogica.
2) In situatia in care avem un receptor (Receiver) acesta dispune de interfete HDMI multiple. Astfel vom conecta televizorul la receptor prin interfata HDMi si restul dispozitivelor direct la receptor. Acesta va prelua informatia de sunet prin HDMI si va transmite mai departe imaginea catre televizor, iar sunetul il va reda el prin boxele atasate. Este cea mai eleganta solutie dar si cea mai scumpa.
3) Daca detinem un Bluray/DVD Player cu sistem de boxe Surround incorporate. Trebuie sa ne asiguram ca acesta are port video HDMI IN sau S/PDIF digital IN si ca acesta poate sa decodeze semnalul digital audio provenit de la o sursa HDMI sau S/PDIF. La acesta conectam receptul satelit sau mediaplayerul ( prin HDMI sau/si S/PDIF) mai departe conectand prin HDMI receptorul la televizor.
In cazul de mai sus pentru a ne asigura ca sunetul receptionat este in format Dolby Digital / DTS nu Stereo nu va lasati pacaliti de afisajul Dolby Pro Logic Surround Sound pt ca acesta este un standard 100% analogic pentru mai multe detalii in articolul despre Dolby/DTS.
Speram astfel sa puteti beneficia de calitatea sunetului digital in casa dvs. Daca totul pare complicat va asigur ca datorita multiplelor standarde chiar este, pentru intrebari am sa incerc sa va raspund.
Salut! Am un tv LG 32LH530-V / FHD cu 2 iesiri HDMI/IN,1USB,SCART si RCA si un home cinema LG HT503TH 5.1 cu iesire OPTICAL,HDMI/OUT,RCA,SCART.Am bagat SCART in tv cu 3 RCA in home cinema dar se aude in toate boxele la fel (cu HDMI nu am semnal deloc).Pot face cumva sa scot 5.1?
In prmul rand nu inteleg de ce vrei sa “scoti” 5.1 din TV. Inafara de ProTV si HBO din cand in cand (nu la toate filmele) nu ai continut audio 5.1 pe TV.
Nu imi dau astfel seama pentru ce acest efort.
5.1 este un format digital si il poti “scoate” numai prin optic (daca are TV-ul) sau HDMI.
Pentru a primi sunet prin HDMI trebuie ca acel port sa suporte ARC(Audio Return Channel) putin ptobabi; ca un LG 32 inch seria LH (2010 daca nu ma insel ) sa suporte asa ceva.
In concluzie nu prea ai cum insa repet nu este o mare pierdere pentru ca oricum nu aveai ce sa asculi 5.1
Buna ziua,
Detin un tv smart samsung si am conectat la el un sistem 5.1 logitech z906 prin cablu optic.
Folosesc Tv -ul ca si player pentru ca imi place foarte mult optiunea de a reda muzica direct dupa telefonul meu prin bluetooth.problema mea mare este ca sistemul nu are aceasi putere ca si atunci cand era conectat la un PC cu o placa audio destul de performanta(creative 7.1 dar nu mai stiu exact modelul) si aici ma refer ca atunci cand sistemul era conectat la pc nu puteam sa dau volumul de la consola mai mult de jumate(era mult prea tare) iar acum cand este conectat la tv ,ii dau volumul aproape de maxim ca sa fiu satisfacut. Imi puteti da vreo solutie sau sfat cum pot avea aceasi putere la sistemul audio ca atunci cand era conectat la PC ? Multumesc si astept
Cu mare interes raspunsul Dvs
Foarte interesanta abordare. Inteleg ca televizorul tau are receptor bluetooth ?
Sincer sa fiu nu am mai intalnit asa ceva.
Solutia ta este mult mai simpla : BLUETOOTH AUDIO RECEIVER costa numai 40 USD si se conecteaza direct la boxe.
Nu cunosc nici un TV cu o astfel de functie reciever Bluetooth….asa ca nu stiu ce sa iti spun.
Salut din nou modelul tv-ului este Samsung UE48H6400AW.
Am vazut ca exista si varianta receiver ului bluetooth si chiar e de la Logitech si s-ar presupune ca merg mana in mana,dar din pacate am inteles ca si in acest caz volumul boxelor este mai scazut cu 20-30 % decat in cazul unei conectivitati directe in concluzie problema nu ar fi rezolvata.ideea cu conectivitatea prin bluetooth a boxelor la tv este ca si vezi continut video si sunet in acelasi timp pe cand prin acest receiver nu mai poti avea continut video.Ma candeam la o placa audio externa5.1 sau 7.1(creative sau asus) pe care sa o conectez la tv iar boxele sa le conectez la aceasta placa. Ideea e ca nu stii exact daca aceasta placa audio externa merge conectata la tv-ul meu
Teoretic orice placa audio cu iesire SPDIF sau coaxial merge conectata la boxele tale.
O alta idee ar fi un Chromecast Audio are iesire digitala SPDIF optica .
Dezavantajul in cazul chormecast este ca nu are bluetooth si trebuie sa te bazezi pe wireless. Deasemenea nu poti transmite catre boxe chiar orice.
Totusi cat de tare vrei sa dai boxele? Eu am avut Z5500 si crede-ma ca nu am reusit niciodata sa le folosesc la maxim.
Salut. Am un tv nonsmart samsung ue32eh5000 si am cumparat recent un home cinema samsung ht j4550 cu bluray si sistem 5.1. Cum pot prelua de la tv audio format 5.1? Am incercat cu hdmi si nu am reusit (tv-ul nu cred ca are ARC si nici hdmi-cec pentru tv sound on). Sa incerc cu cablu optic sau sa cumpar alt cablu hdmi? Tv-ul are dolby digital din cate am vazut.
Pentru inceput trebuie să știi că dacă postul nu emite Dolby Digital nu ai ce sa transmiți către receiver.
Singurul post cu Dolby este HBO și acela nu pentru toate filmele ci numai pentru anumite filme.
La fel uneori mai transmite Dolby Pro TV însă trebuie să selectezi manual pista de sunet din televizor.
Dacă TV ul emite Dolby o va face si PE HDMI însă numai dacă are ARC.
Dacă nu are arc poți încerca prin optic desi slabe speranțe. Verifica cu un cablu optic dacă ai .
Salut, am un Led Samsung si un home cinema Sony, am conectat cablul hdmi intre ele + cablul rca si tot nu am sunet din TV in boxe home cinema???
Exista mai multe explicatii :
– Fie televizorul nu suporta ARC
– Fie ARC este dezactivat din meniu (la LG se numeste Simplink si este in general OFF)
– Fie portul respectiv HDMI nu suporta ARC. In general nu orice mufa HDMI are ARC ci numai una .
Salut. Am achizitionat de curand un Philips 40PFH4200/88 TV LED, 102 cm, Full HD care are iesire audio digitala optica. De asemenea am de multi ani un sistem philips 5.1 model LX3900SA, care are o mufa DIGITAL IN ( coaxial). Pot conecta tv cu sistemul audio ( respectiv iesirea audio digitala optica de la tv cu sistemul prin acea mufa DIGITAL IN. Sau acea mufa este pentru cu totul altceva. ( vreau sa am o calitate a sunetului cat mai buna),,Multumesc
DA
Iti trebuie insa un convertor OPTIC -> Coaxial.
Din pacate sunet Dolby veti avea pe ProTV, HBO si cam atat.
Buna ,
am un tv Samsung led si o combina musical mai veche .Cum pot sa se auda sunetul din TV la boxele din combina,
P.S. Combina are in spate AUX si am luat cablu RCA si nimic…
merci
In general televizoarele vechi au pe RCA (input) . Pentru output daca aveti noroc puteti incerca un Euroscart (convertor Euroscart-> RCA).
Problema est eca nu toate televiaorele scot sunet pe RCA.
salut, de curand am luat si eu un z506 , si vreau sa il conectez sa scoata 5.1 de pe Laptop. pe laptop am o placa de sunet onboard realtek high definition, care are ultimele drivere. problema este ca nu stiu cum sa scot sau ce cabluri imi trebuie ca placa de sunet de pe laptop sa vada ca e digital. pe sistem nu am iesire digitala sau ceva decat canal pentru stereo , si cel cu 6 ch. oare stii cumva ce cabluri adaptoare, sau altceva imi trebuie sa fac asta. sau trebuie sa iau o placa de sunet externa ?
Z506 sunt boxe fara decodor digital.
Nu ai cum sa le conectezi decat analogic stereo sau 5.1 tot analogic adica un fir pentru fiecare canal. Nu stiu daca ai iesire 6.1 analogica pe laptop . Majoritatea nu au.
Desktop-urile insa au cam toate.
Vreau sa redau film 3d cu sunet 7.1 din pc spre receiver .
Sursa e blueray de 20 gb de pe torent cu sunet 7.1.
INTREBARE-ca sa nu pierd din calitatea sunetului ,pc trebuie sa aiba placa audio capabila 7.1 sau rezolva receiverul?
Precizez ca receiverul e destul de bun generatie 2015 -Denon AVR-X4200W
Intrebarea ta are un raspuns mai complex.
In primul rand nu are absolut nici o legatura cu placa de sunet din PC. Aceasta fizic poate sa lipseasca.
Presupun ca vei folosi conexiunea HDMI a placii video. Deci cea care ne intereseaza este placa video.
Pentru a transmite sunet Audio HD adica minim Dolby True HD sau DTS-MA trebui ca placa ta video sa fie capabila sa faca “audio bitstreaming”. Adica sa fie capabila sa transmita mai departe catre receiver sunetul asa cum este el in coloana audio (in fisierul ISO) .
Mai departe se ocupa receiverul . Asta este cea mai mica problema.
Problema este insa urmatoarea : FOARTE putine placi video sunt capabile de HD Audio bitstreaming.
Spune-mi ce placa video ai sau verifica pe site-ul producatorului si vei vedea daca tehnic poti face asta.
Pe de alta parte sunetul DTS-Core se aude FOARTE bine chiar daca ignori stream-ul MA. In opinia mea diferenta este sesizabila numai daca ai boxe de foarte buna calitate .
Un aspect foarte important : Sunetul DTS in 90% din filme este comprimat la 300kbs iar standardul DTS poate merge pana la 1,5Mbps. Acolo unde ai sunet DTS-MA chiar si varianta simpla DTS-core are un bitrate mare de aceea se va auzi foarte bine.
Mai întâi mulțumesc pentru răspuns ,CLAR, CONCIS, LOGIC mai ales pentru un novice ca mine.
Nu am cumpărat înca pcul ,îl voi cumpăra în primul rând pentru a satisface criteriul 7.1 .
Aș cumpăra ceva cu I5 5200 și Intel hd 5500,dar dacă e nevoie de altă configurație ,chiar dacă se dublează prețul mă conformez.
PROBLEMA e că deși m-am uitat un pic pe net nu e clar care placă video ar fi ok,iar despre Intel hd 5500 nimic clar ,nici pe pagina producătorului.
Și ar mai fi o necunoscută ce player (gen vlc ,bs player sau altele ),ar fi bun SAU ȘI MAI IMPORTANT UN BLUE RAY PLAYER 3D SCUMP (MARANTZ,ONKYO,PIONEER ETC)AR FACE TREABĂ MAI BUNĂ DECÂT PCUL CU PLACA VIDEO CAPABILĂ DE HD AUDIO STREAMING?
Și da boxele sunt de buna calitate,zic eu, Jamo s628 hcs 3.
In primul rand NU exista un Blue Ray player care sa concureze cu un PC.
Daca ar fi asa industria HTPC nu ar exista.
Daca nu ai cumparat PC-ul cred ca trebuie sa te orientezi spre :
– Un procesor LOW POWER pentru ca nu vrei sa faca zgomot in timp ce te uiti la televizor, eventual chiar un sistem FANLESS
– O placa video cu accelerare H.265 , suport 4K inclusiv HDCP, decodare MVC 3D Hardware, obligatoriu pentru 4K trebuie sa ai HDMI 2.0 si nu in ultimul rand HD Audio Bitstreaming.
Cam multe cerinte ! Sa iti dau si o varainta : Nvidia GTX 950 cca 850 RON
Din pacate astazi AMD nu are o astfel de placa cu HDMI 2.0 . De ce ? Habar nu am .
Poti insa face linistit economie la CPU si la alte componente pentru o placa video completa.
CPU-ul nu conteaza prea tare .
Cred totusi ca ceva nu e in regula
TrueHD and DTS-HD Audio Bitstreaming4
Full support for TrueHD and DTS-HD advanced lossless multi-channel HD audio codecs brings the rich sound of the master recording to your living room.
High Resolution Display Support
Able to drive the industry’s largest and highest resolution flat-panel displays up to 4K resolution and with support for High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP)3
1 – Optimus may not be available on all OEM SKUs. See manufacturer for more information.
2 – Support for NVIDIA Battery Boost varies depending on OEM configuration.
3 – Support for up to HDCP version 1.3.
4 – Feature not available on GeForce GTX 950 and GTX 960.
DECI GTX 950 ȘI GTX 960 NU SUNT CAPABILE HD AUDIO BITSTREAMING
Aici nu e precizat
http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus/geforce-gtx-950m/specifications
Dar am gasit aici
http://www.nvidia.in/object/geforce-gtx-900m-graphics-cards-in.html#pdpContent=1
Este posibil sa ai dreptate. Nu am avut personal placa asta.
Oricum lumea este plina de ciudatenii in domeniul asta. Asa cum ATI nu a inclus HDMI2.0 nu ma mira nimic este posibil ca NVIDIA sa nu fi inclus HD Bitstreaming.
Salut! Am un player BDP 7200 ce are iesire S/PDIF,am cumparat un cablu optic ce are si un adaptor de 3.5mm. Acest adaptor trebuie conectat la iesirea coaxiala,sau trebuie un alt gen de adaptor?
http://www.mediagalaxy.ro/cablu-audio-optic-hama-42973-adaptor-3-5-mm
Acesta este cablul si adaptorul. Vreau sa ma conectez cu playerul la un receiver.
DBP7200 (BluRay player Philips) daca despre asta vorbim , are 3 iesiri :
HDMI
Optic
Coaxial
De ce vrei sa folosesti adaptoare ?
Cel mai bine conectezi HDMI la HDMI in receiver si gata .
Ce fel de receiver ai ? Orice fel de receiver ai avea trebuie sa aiba intrare fie optica, fie coaxiala fie HDMI. Alta varianta nu vad.
Daca vrei adaptor de la optic la coaxial gasesti pe google “convertor optic coaxial” este cca 70-100 RON si este un dispozitiv activ (se baga in priza) . Ce ai tu acolo este doar o mufa ce se foloseste in general la laptop acolo unde mufa de casti = mufa optica.
Salut! Am o nedumerire, am un televizor philips din seria pfl și un soundbar tot philips (nu știu exact dacă contează modelul),amândouă funcționează prin hdmi arc, dar la conectare sunetul din difuzoarele televizorului se oprește și funcționează doar soundbarul… Mi-aș dori să funcționeze ambele în paralel și nu știu cum să fac… Dacă are cineva vreo idee să încerc, îi mulțumesc frumos.
Nu vad care ar fi rostul.
Daca Sound bar-ul este de buna calitate se va auzi mai bine decat televizoerul.
Pe de alta parte Philips PFL 6000 in sus parca au subwoofer integrat in TV deci se aud rezonabil.
O alta problema este cea de sincronizare . In 99% din cazuri sunetul venit prin ARC are un mic delay . Foarte mic dar sesizabil. Se poate regla prin lipsync sau functii similare. Ideea este insa ca le vei regla astfel incat sa nu “observi” o intarziere insa in realitate cele 2 difuzoare (TV si soundbar) nu vor fi PERFECT sincronizate si se va auzi ciudat.
Si ca sa raspund la obiect: TV-ul trebuie sa detina o functie prin care activezi difuzoarele interne atunci cand folosesti ARC.
LG are o astfel de setare in zona Audio. La Philips nu stiu insa pot verifica.