Review Mediaplayer Univision R55
Review Mediaplayer Univision R55
Continuam seria de review-uri dedicate produselor Univision. Pentru cei ce nu sunt familiari cu numele trebuie sa precizez ca Univision este o companie romaneasca specializata in importul de produse media (televizoare LCD/LED si mediaplayere) sub un brand Romanesc asigurind totodata serviciile necesare unui nume de firma romanesc (upgrade firmware, garantie). Dupa review-ul mediaplayerului Univision F10 continuam cu fratele lui mai mare Univision R55.
Univision R55 este mediaplayer standalone cu cu un excellent raport pret/performante. Acesta se poate achizitiona contra sumei de 279 RON de la de la principalele magazine online: emag.ro, evomag.ro, hdland.ro.
In cutie gasiti cam tot ceea ce este necesar pentru a putea vedea filme acasa: cablu USB, transformator, telecomanda, cablu video. Va recomand achizitionatrea odata cu mediaplayerul si a unui cablu HDMI. In prezent este in desfasurare o promotie pe hdland.ro prin care primiti in pachet si cablul HDMI pentru un pret de 308 RON. Esteo idee excelenta intrucit nu are nici un sens achizitionarea unui asemenea aparat fara un cablu HDMI astfel puteti beneficia de conexiunea digitala si rezolutia maxima 1920 x 1080 Full HD. Aparatul este capabil sa transmita sunetul in format digital Dolby Digital sau DTS inclusiv prin cablul HDMI. Totusi in cazul in care sistemul dvs de sunet este dotat cu intrare digitala S/PDIF de tip optic sau coaxial trebuie sa aveti in vedere ca Univision R55 este dotat si cu iesire digitala de sunet insa numai de tip coaxial. Acest lucru nu ar trebuie sa fie o problema intrucit se gasesc pe piata la preturi foarte mici sub 100RON adaptoare optic/coaxial.
![]() | ![]() |
Univision R55 este un Media Player high definition complet acesta putind afisa filme in format Full HD de pe discuri Flash USB / SD / MMC sau de pe un hard-disk intern de 3,5’’ sau unul extern conectat prin mufa USB.
Ca si in cazul lui Univision F10 am incercat conectarea mai multor dispozitive externe USB iar curentul furnizat de catre Unvision R55 a fost suficient pentru a alimenta orice tip de hard disk pe care il avem la indemina. Este cunoscuta problema unor discuri de a nu putea porni si a functiona numai prin alimentarea portului USB insa in cazul de fata toate au functionat fara probleme.
Un aspect foarte util il reprezinta posibilitatea montarii in carcasa a unui HDD SATA de 3.5 inch pentru stocarea interna a filmelor/poze/ muzica. Transferul acestora catre mediaplayer se face prin cablul USB livrat in pachet.
![]() | ![]() |
Foarte interesanta este modalitatea de conectare a HDD-ului intern. Acesta se conecteaza prin intermediul mufei montate pe placa de baza prin lipire (ca si in cazul laptop-urilor ) astfel dispar inutilele cabluri din interiorul carcasei.
Unvision R55 este dotat cu chipset-ul SoC Realtek 1055. Acesta este un chip de ultima generatie cu preformante bune. El a aparut ca un raspuns al celor de la Realtek la avalansa de chip-uri din China. Alaturi de Sigma Designs, Realtek este practic locul 2 ca si juctator pe piata chipurilor dedicate dispozitivelor mediaplayer. In cazul Univision R55 diferenta majora fata de modelul precedent Univision F10 (Boxchip F10) este data de dotarea cu un procesor de varf mult mai performant (Realtek 1055).
Deasemenea software-ul poate fi actualizat prin update de pe site-ul www.univision.ro. Acolo puteti gasi deja citeva versiuni de software ceea ce arata faptul ca producatorul depune eforturi sustinute de a corecta eventuale probleme ale firmware-ului. In esenta toate mediaplayerele dotate cu un anume procesor sunt egale, diferenta fiind facuta de catre software. De aceea in loc sa cumparati un mediaplayer chinezesc poate mai ieftin (greu de crezut avand in vedere pretul foarte bun al produselor Univision) dar fara suport software mai bine mergeti pe mana celor de la Univision intrucit acestia sunt prezenti in Romania si incearca sa raspunda cererilor de aici.
Meniuri
Trebuie sa remarc faptul ca aparatul este setat inca din fabrica cu meniu in limba Romana. Acesta ofera o multime de optiuni de setare, unele dintre ele foarte folositoare. Am sa detaliez un pic punctele de meniu in care ar fi bine sa insitati.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
In primul rind exista un meniu in care discul intern poate fi formatat direct din mediaplayer. Acesta este o functie utila mai degraba daca aveti nevoie sa stergeti intergal datele de pe disc sau daca discul a fost nou . Oricum discul este recunoscut de PC prin interfata USB atunci cind veti transfera filmele. Se observa prezenta optiunii de text Europa Centrala ceea ce asigura prezenta diacriticelor atunci cind afisam subtirari.
In meniul audio avem setari pentru interfata S/PDIF si suplimentar setari pentru modul in care se transmite sunetul prin HDMI. Astfel daca dispuneti de reciever cu intrare de sunet HDMI puteti transporta sunetul multicanal direct prin cablul HDMI. Este cunoscut faptul ca chipul Realtek 1055 suporta sunet multicanal prin HDMI. In cazul in care nu aveti sunet la televizor prin cablul HDMI verificati aceste setari.
Deasemenea este prezent modul de imagine 1080p 24Hz. La ce ne foloseste ? In primul rind ne foloseste numai daca si televizorul coopereaza in acest sens. Cele mai noi modele nu au probleme dar trebuie sa verificati. Filmul cinematografic este inregistrat cu 24 cadre pe secunda, imaginea TV insa este afisata cu 50Hz in Europa. Pentru sincroniarea celor doua formate diferite se foloesc alogritmi de procesarea imaginii care introduc imagini intermediare. In situatia in care si televizorul dvs suporta modul 24p / 1080p 24Hz imaginile sunt transmise de la mediaplayer la televizor exact asa cum au fost ele inregistrate oferind o mult mai buna calitate a imaginii mai ales in cazul imaginilor in miscare. Astfel nu apar prelucrari artificiale ale imaginii.
O impresie foarte buna a fost lasata de catre posibilitatile de reglare a subtirarii.Nu mai putin de 6 optiuni de reglare a textului sunt disponibile: Pronit/Oprit; pozitie verticala;pozitie orizontala; dimensiune font; culoare font ; tip caractere
![]() | ![]() |
Teste
Am facut teste cu mai multe formate de fisiere. Din fericire Univision R55 a putut afisa toate formatele de fisiere disponibile. Daca doriti mai multe detalii despre formatele de fisiere H.246 si VC-1 cititi review-ul despre Univision F10 unde am detaliat putin mai mult.
Am incercat Univision R55 cu toate formatele H.264 disponibile si acestea au putut si vizionate fara nici un fel de probleme. In ceea ce priveste informatiile afisate in timpul vizionarii unui film acestea sunt suficient de detaliate in exemplul de mai jos fiind un fisier test VC-1 Advanced profile L4 afisat fara probleme.
Pentru a vedea limita maxima a chipului Realtek am incercat ca si in cazul lui Univision F10 un fisier H.264 High Profile @ 5.1 la 33MBPS . Spre deosebire de Univision F10 clipul a fost afisat insa cu mici defecte de imagine. Un clip de 25 secunde in acest format ocupa nu mai putin de 100MB. Este putin probabil sa utilizati astfel de fisiere in viata reala. Speram ca un nou firmware sa permita rularea unui astfel de fisier intrucit se pare ca chip-ul Realtek 1055 cu care este echipat aparatul este foarte performant. Un clip H.264 High Profile @ 5.1 la 16MBPS bitrate a fost redat fara probleme . Toate aceste teste au fost facute pentru a observa limitele tehnice ale aparatului ele fiind mult peste necesarul unui utilizator obisnuit.
Utilizare
Interfata grafica reactioneaza foarte rapid, navigarea in meniuri fiind facila iar timpul de raspuns foarte mic. A placut in mod special faptul ca la navigarea prin foldere se pot asocia poze pentru fisiere video astfel in locul unei poze identice pentru fiecare director puteti pune spre exemplu poster-ul filmului. Acestea trebuie sa aiba aceeasi denumire cu cea a fisierului avi. Exista o sumedenie de programe freeware care fac acest lucru in mod automatizat pe baza informatiilor existente in IMBD spre exemplu.
Telecomanda este simpla si functionala , un aspect interesant fiind prezenta butonului de volum.
![]() | ![]() |
Ce am testat:
H.264 all profiles & Levels / WM9- VC-1 all profiles & levels /ISO /VOB / MPEG2 / DTS /AC3 /XVID-HD / DivX-HD / FLAC / FLV / OGG / FLAC / APE / RMVB | Ce nu a functionat ?
H.264 High Profile @ 5.1 la peste 33MBPS |
Ce ne place ?
-Raport excelent PRET/Performanta
-Interfata foarte rapida.
-Optiuni avasate de configurare pentru subtitrari
-Sunet HDMI mulicanal
-Mod 1080p 24Hz
-Posibilitatea de a monta un HDD intern de 3.5’’
Ce nu ne place ?
Faptul ca nu este dotat cu un port de retea sau macar cu posibilitatea de a atasa pe portul usb un stick wireless. Dar poate asta se va intimpla odata cu o noua versiune de software.
Recent Comments