Televizoarele 3D (3DTV) – cum functioneaza ?
Televizoarele 3D (3DTV)
Intrucit se dovedesete a fi un subiect de maxim interes in ultima perioada, am sa scriu citeva articole despre televiziunea 3D. Desi inexistenta in Romania televiziunea 3D exista in tari europene ca si Germania, Italia, Franta, Marea Britanie.
Asadar ce putem face cu un proaspat achizitionat televizor 3D ? Fara un BluRay player 3D nu prea multe. Am sa scriu un alt articol despre cum sa ne folosim optim noul TELEVIZOR 3D pe care am platit citeva mii de EURO.
Sa vedem de unde a inceput totul si ce cum s-a ajuns la televizoarele 3D ?
In anii 60 au fost primele incercari de filme 3D in telehnologia anaglyph red-cyan. Se foloseau “ochelari 3D” de carton cu o lentila rosie si una cyan(aproximativ albastru). Ideea de baza este ca fiecare ochi sa primeasca o imagine diferita iar astra se obtinea prin folosirea unor filtre de culoare. Rezultatul era bun dar obositor pentru ochi. Puteti incerca pe orice televizor un filmulet 3D in format anaglyph impreuna cu o pereche de ochelari de carton. Am sa scriu cu o alta ocazie un mic tutorial pe aceasta tema.
In prezent in cinematografe ideea este asemanatoare insa cu o tehnologie mult mai avansata specifica anilor 2000. In Romania din cite am vazut eu in cinematograf (nu Imax) se foloseste tehnologia RealD. Trebuie sa mentionez ca desi se aseamana destul de mult ca functionare cu cea de la televizor efectul 3D este mult mai puternic in sala de cinema. Proiectorul RealD proiecteaza imagini (144 frame-uri pe secunda) iar in fata proiectorului se afla un dispozitiv de polarizare circulara a luminii astfel incit fiecare cadru este polarizat circular (stinga / dreapta). Ochelarii permit pentru fiecare ochi trecerea luminii in mod diferit, astfel incit fiecare ochi primeste o imagine diferita. Ochelarii RealD sunt “pasivi” in sensul ca nu sunt nimic altceva decit un filtru ce lasa sa treaca lumina in functie de felul in care a fost polarizata (stinga sau dreapta) de catre proiector.
Cum functioneaza 3DTV acasa ? Evident tot cu ochelari. Dar alt tip de ochelari. (Toshiba tocmai a lansat un mic televizor ce nu necesita ochelari insa tehnologia este inca in faza de inceput). Asadar in cazul 3D TV principiul este acelasi . Fiecare ochi trebuie sa primeasca o imagine diferita. Acest efect se obtine prin utilizarea de ochelari “activi”. Mai sunt cunoscuti ca si “shutter glasses”. Ce inseamna asta ? Ochelarii sunt de fapt 2 ecrane LCD care fiind comandate de catre televizor se inchid/deschid foarte repede . Adica lasa/nu lasa sa treaca lumina alternativ catre fiecare ochi. Asadar celebrii ochelari pentru 3DTV sunt de fapt niste obturatoare. Ei sunt conectati la TV prin infrarosu sau Bluetooth (la unele modele) iar practice in functie de imaginea afisata pe ecran televizorul comanda ochelarilor care ochi sa fie acoperit.
Asa cum ati observant fara ochelari imaginea este difuza pentru ca practic televizorul afiseaza foarte repede ( de cca 100/120 ori pe secunda)100/ 120 Hz imaginile destinate fiecarui ochi. In momentul in care puneti ochelarii acestia filtreaza corespunzator imaginile si astfel fiecare ochi va primi 50/60 imagini pe secunda . ( televizorul afiseaza dublu dar ochelarii obtureaza alternativ cite un ochi deci vom avea un framerate injumatatit).
In concluzie diferentele notabile intre un LCD sau Plasma obisnuite sunt:
– Un chip se ocupa de sincronizarea imaginii pentru fiecare ochi
– Ochelarii sunt conectati permanent la TV prin raidatie infrarosu
– Ecranul in sine trebuie sa fie sufficient de rapid (performant) pentru a putea afisa un numar dublu de cadre / secunda.
Nu confundati cei 200/400/600 Hz cu tehnologia 3D . Acelea sunt modalitati de a imbunatati aspectul vizual , asta nu inseamna ca respectivele TV uri pot fi folosite ca si 3DTV. Pentru a fi capabile sa afiseze imagini 3D acestea trebuie sa poata afisa CLAR si fara umbre/distorsiuni un numar dublu de cadre. Producatorii au anuntat produse care in modul 3D vor afisa un numar dublu de imagini . Adica 240 Hz care in realitate vor insemna 120Hz adica dublul standardului de 60Hz din SUA. Fiti pregatiti din nou pentru Motion plus/Trumotion/etc si pentru 3D.
Unii producatori (Samsung si mai nou LG) folosesc si tehnici de concversie 2D la 3D dar rezultatele sunt modeste. Pentru a avea imagini 3D de calitate trebuie ca si materialul vizionat sa fie filmat 3D ( cu 2 camere una pt fiecare ochi).
Avand in vedere ca din punct de vedere tehnic tehnologia 3D nu implica modificari majore in procesul de fabricatie probabil ca in urmatorii 2-3 ani cam taoate TV-urile vor fi “3D ready”. Ma gindesc ca faptul ca acum cca 6 luni la lansare aceste TV-uri costau 2000 EUR iar acum se pot achizitina cu cca 1000 EUR. Iar pe piata exista oferte chiar foarte bune.
In incheiere am sa mentionez inca un exemplu al faptului ca tehnologia nu este substantial diferita si faptul ca Panasonic sustine 3D Plasma iar Samsung / Sony 3D LED. LG se pare ca sunt prezenti atit cu modele Plasma cit si LED.
O solutie prezenta de multa vreme pe piata dar ignorata de public este nVidia 3D vision un kit ce contine un emitator infrarosu USB si o pereche de ochelari la un prêt de cca 150 EUR si ofera EXACT acelasi effect (tehnologia in sine fiind identica). Pentu a folosi acesti ochelari insa este necesar sa aveti un monitor compatibil ( se gasesc slava domnului si la noi la un prêt de cca 250 EUR). Asadar ca o nota de final cu un buget substantial puteti sa va cumparati tehnologia 3D pentru calculator asta daca aveti in plan sa va faceti un upgrade la monitor in perioada urmatoare.
Pentru a vedea materiale 3D este obligatoriu ca TV-ul sa fie 3D?
Daca am un Home Cinema cu 3D legat prin HDMI cu un LED TV obisnuit (fara 3D), nu se poate vedea 3D?
Evident ca da. Imaginea este compusa de catre ochelarii 3D sincronizati cu televizorul. In fine ei doar obtureaza imaginea dar NU NU SE POATE 3D fara un TV 3D.
Am o singura intrebare.
La televizoarele 3d noi aparute care NU necesita ochelari principiul este tot acelasi?se proiecteaza imagini pt fiecare ochi?de ex daca inchid un ochi voi mai putea observa efectul 3d?
Cinema 3D care nu necesita ochelari activi este alta mincare de peste.
Exista 3 tehnologii 3D
-Shutter Glasses
-Polarized
-Auto stereoscopic
Citeste articolul meu . Cinema 3D de la Lg este un fel de Polarized dar din pacate nu se compara cu cinematograful. Mai pe larg am sa scriu un articol. Satu insa prost cu timpul. Articolul 2D vs 3D este aproape gata . Despre Cinema 3D insa dupa.