Tehnologia LED TV explicata. De ce sunt LED TV mai bune decit LCD?
LED TV Ce este de fapt LED TV . Oare sunt mai bune televizoarele LED ? De ce ?
Asa cum ati vazut probabil pe pagina principala am pus un poll cu privire la ce tip de televizor doriti sa achizitionati in perioada urmatoare. Intrucit am constatat un interes foarte mare pentru televizoarele LED am sa intru in detalii mai amanuntite despre aceasta tehnologie.
Ce este tehnologia LED ?
Va recomand sa cititi micul ariticol aici despre Plasma, LCD si LED.
LED = Lght Emitting Diode. Este o dioda ( conduce curentul intr-un singur sens ) care emite lumina . Tehnologia LED a avansat foatrte mult in ultimii ani de la led-urile intilnite pe la tot felul de aparate si gadget-uri pina la puternicele led-uri din zilele noastre folosite la lanterne chiar si becuri. Cred ca toata lumea isi aminteste BMW Seria 5 masina care a aparut cu led-uri in locul lumnilor de pozitie.
Revenind la televizoarele LED. Asa cum am mai scris aici ele sunt in esenta televizoare LCD. Pentru a reda imagini acestea (LCD-urile) au nevoie de o sursa de lumina , sursa care la un TV LCD este un tub fluorescent ( ca sa extrapolam un fel de neon mai mic). Ei bine un televizor LED este de fapt un televizor LCD normal la care se inlocuiesc tuburile fluorescente cu LED-uri . Si cam atit. Nu este vorba de nici o tehnologie revolutionara, imaginea este compusa identic doar ca sursa de lumina este un LED.
Care sunt avantajele ?
– In primul rind LED-urile sunt extrem de mici asadar se pot realiza televizoare incredibil de subtiri.
– LED-urile sunt foarte economice deci consumul de current al televizorului va scadea sensibil deasemenea nu se va mai incalzi foarte mult
– LED-urile sunt rapide ( se pot stinge / aprinde individual) foarte rapid si se pot astfel realiza anumite efecte de imbunatatire a imaginii cu un impact semnificativ
Retineti : Un LED nu este nimic altceva decit un LCD cu alt tip de iluminare de fundal. Totusi datorita avantajelor oferite de LED-uri pe ansamblu imaginea afisata va fi mai buna . Dar oare merita diferenta destul de mare de pret ? Raspunsul este : Cu siguranta DA cu conditia ca tehnologia LED utilizata sa fie cea protrivita. In caz contrar costul mai mare nu este deloc justificat.
Din pacate producatorii de LED-uri “uita” sa mentioneze ce tip de tehnologie LED folosesc. Din pacate !
Cu toate acestea daca vom sti ce sa cautam putem gasi informatii detaliate pe Internet despre fiecare televizor. Asadar inainte sa cumparati un LED notati modelul si cautati date despre ele. Am sa incerc sa alcatuiesc o baza de date in acest sens insa probabil ca va dura ceva timp.
Asadar , cum se pot folosi celebrele LED-uri la un televizor ? Iata mai jos modalitatile si respective efectele utilizarii LED-urilor asupra imaginii.
Edge lit without local dimming: (Iluminare pe margini fara intunecare locala) este cel mai des mod intilnit in productie astazi. A fost introdusa de catre Samsung si este acea tehnologie care ne permite sa avem televzoare extreme de subtiri. Astfel LED-urile care produc lumina sunt montate pe marginea ecranului si nu in spatele acestuia astfel obtinind un TV SLIM (subtire). Din pacate nu aduce avantaje fata de un LCD normal ba chiar un mare dezavantaj ar fi faptul ca imaginea in centru poate fi mai intunecata decit pe margini (pt ca LED-urile nu sunt in spatele fiecarui pixel) ci pe margine ? Deci de ce sunt mai scumpe ? Marketing !
Full array without local dimming: (linie complete de led-uri fara intunecare locala). Destul de rar intilnit. Folosit la modelele mai vechi sau foarte ieftine consta in inlocuirea tubului fluorescent cu un sir de LED-uri . Practic nici un dezavantaj fata de LCD , ca avantaje ar fi faptul ca vor consuma mai putin current LED-urile fiind mai economice.
Si acum partea interesanta: ceea ce trebuie sa cautam atunci cind cumparam un LED TV
Edge lit WITH local dimming: (iluminare pe margini CU intunecare locala) este un produs care imbina avantajele tehnologiei subtiri cu cea a intunecarii locale. Practic anumite zone ( LED-uri) pot fi stinse independent. Sa ne imaginam o imagine de exterior . Cerul albastru si soseaua neagra. Pentru obtinerea unui contrast mai puternic ledurile de pe rindul de sus sunt aprinse la maxim iar cele de jos sunt stinse sau aproape stinse.Vezi imaginea alaturata. Efectul este de imbunatatire substantial a imaginii.
Full array WITH local dimming: (linie complete de led-uri CU intunecare locala).Este variant cea mai buna . Permite inclusiv stingerea individuala a ledului afferent fiecarui pixel. Din pacate este foarte scumpa de produs , greu de gasit in magazine . Dar este cea mai buna tehnologie si ea imbina TOATE avantajele LED mai putin grosimea televizorului. Este utilizata de Sony pentru modelele foarte scumpe din gama de virf.
Recomandarea noastra : Daca doriti ca investitia dvs sa conteze investiti intrun LED cu local dimming. In caz contrar faceti risipa inutila de bani neexistind avantaje majore fata de clasica tehnologie LCD. Si in final trebuie sa mentionez ca imaginea afisata de LED cu local dimming se apropie si este un competitor pentru plasma . Plasma ramine insa cea mai buna imagine dar este scumpa pentru diagonale mici si consuma foarte mult current comparativ cu LED si LCD.
Salut,
Doresc sa-mi cumpar un tel si m-am hotarat la marca Samsung seria 5 diagonala de 40inch. Intrebarea mea este care din modelel de mai jos se merita(care are tehnologia LED mai buna), si care este semificatia literei din codul de la Samsung(C,D,E…).
UE40C5000
UE40D5000
UE40D5500.
Sau alta sugestie pentru un buget de ~ 2400ron
Eu sunt pierdut printre atatea modele, caut un LED sau Plasma sau chiar LCD decent cu diagonala 102-107 cm, cu player integrat. Pana in 3000 RON. Ma gandeam la un Sony, dar vad ca e Edge LED, deci nu e ce trebuie, nu? Vreo recomandare?
Un full array este maigreu de gasit la banii astia.
Eu as renunta la player=ul integrat si as investii maxim in televizor. Un player decent gasesti la un pret modic. cca 250 RON asa ca asta nu trebuie sa fie o prioritate.
De acord. O recomandare?
Si de unde vedem daca ul LCD are sau nu local dimming, ca la specificatii nu am vazut la nici unul?
Umnde trebuie sa scrie?
Pe net sau in specificatii acolo unde se precizeaza. La Samsung si LG cam scrie la celelalte ar fi bine sa cauti pe Internet
Din materialul de mai sus, dacă a înțeles corect, în situația în care nu am suficienți bani să-mi cumpăr un LED with local dimming ar fi de preferat un LCD, care dacă ar avea același tip de display panel cu cel al unui LED (presupun eu), pe lângă faptul că este mai ieftin, are și o calitate a imaginii oarecum superioară, dat fiind faptul are iluminare în spatele fiecarui pixel!
În acest sens am aruncat o privire peste TV Samsung și am observat că LCD seria 6 au display asemănător cu LED seria 5 (sau cel puțin așa am perceput eu, de la seria 6 au display Ultra Clear Panel ), neextitînd o diferență semnificativă de preț, practic au cam același preț.
Întrebarea este…..există o diferență în ceea ce privește calitatea imaginii întrecele două tipuri de aparate?.. dacă da..ce face această diferență?
Dacă, de exemplu, facem comparație între modelul UE376500 și LE37C650, plusul de calitate a imagini dată de display-ul LED-ului este atât de semnificativă încât să merite cu aproximativ 1200 lei mai mult?
Mulțumesc! ……Super situl!
Din pacate nu am avut pe mana nici unul din modelele mentionate de tine insa cele 2 modele sunt totusi diferite semnificativ.
Televizorul LED are Ultra Clear Panel , si Clear Motion Rate 200. Acest Clear motion rate ar putea fi o gaselnita de marketing intrucit este o inventie Samsung care spune ca atit chipsetul cit mai ales ecranul in sine au viteza suficient de mare pt a reactiona la 200Hz. Intradevar led-ul este mai rapid decit tubul LCD atunci cind este vorba de pornit/oprit. LED-ul va genera datorita vitezei un ecran cu contrast mai bun.
Pe de alta parte ceea ce eu am mentionat in articol este faptul ca luminozitatea nu este 100% uniforma la edge led.
Daca banii nu sunt o problema as merge pe LED , daca insa bugetul conteaza ( cred ca pentru toata lumea conteaza) as merge pe LCD
Sper ca pe viitor sa am timp sa fac si citeva review-uri dar asta necesita destul de mult timp. Vom vedea.
Ca o recomandare: Mergi la magazin pune ambele televizoare unul linga celalat pune aceeasi sursa de semnal , regleaza contrastul si luminozitatea cu o sursa de test ( din meniul TV) si cumpara acela care consideri TU ca iti place mai mult. Este bine sa citim pe site insa nu cumparam fara sa vedem. Dupa ce vezi in magazin ce vrei daca pretul nu este bun poti comanda linisti on-line (nu este “fair” dar sunt banii tai).