Ce este THX ? Ce face THX si la ce ne ajuta !
Ce este THX ? Este o functie ? Este un standard ? Este bine sa fie dotat televizorul cu THX si la ce ne poate fi de folos ?
Ca intotdeauna am sa incerc sa dau raspunsul rapid. THX nu este un standard si nu este nici o functie care “face” ceva anume (desi am vazut pe unele telecomenzi bunton pe care scrie THX, corect de altfel). Deci pe scurt THX este un certificat de buna purtare. Adica este o certificare care ne arata ca un televizor si mai ales un sistem de boxe ce poarta sigla THX este capabil sa redea in conditii ideale un material cinematografic.
Pe scurt ehipamentele performante in general virful de gama de la mai toti producatorii poarta sigla THX certificind astfel faptul ca la vizionarea unui film veti avea o experienta similara cu cea pe care producatorul a dorit sa o aveti atunci cind veti viziona filmul in cinematograf. Si da cumparati boxe si televizoare cu sigla THX pe ele si sigur nu veti gresi.
THX poate fi considerat mai degraba un sistem de asigurare a calitatii.
Deci de unde vine THX?
Totul a inceput cu Razboiul Stelelor. Da asa este, ma refer aici la filmul Razboiul Stelelor produs de celebrul George Lucas. Totul a inceput in 1981 ca o divizie a LucasFilm. In incercarea de a realiza un studio performant pentru post productia de sunet in cinematografie echipa LucasFilm au efectuat timp de un an studii asupra stadiului cinematografelor in care filmele urmau sa ruleze.
Astfel au constatat ca desi producatorii investeau sume uriase in productia de filme conditiile in care acestea erau vizionate nu reuseau sa puna in valoare adevarata creatie artistica.
Ca urmare s-a nascut sistemul de certificare THX care urma sa certifice cinematografele ce puteau oferi un inalt standard de calitate in redarea materialului cinematografic.
In prezent acelasi lucru se aplica la aparatura homecinema. In principal vorbim aici de sisteme de Boxe THX (5.1,7.1) si televizoare inclusiv 3D, ba chiar exsita automobile cu sistem audio/video certificat thx.
Atentie a nu se confunda THX cu Dolby sau DTS, ca sa fie mai clar putem spune ca sunetul inregistrat Dolby Digital sau DTS poate fi redat in conditii foarte bune ( adica asa cum s-au gindit producatorii ca ar trebui) daca folosim un system Dolby Digital sau DTS ce poarta si sigla THX. Dolby este un standard tehnic de inregistrare, THX unul de calitate.
Exista multe tipuri de certificari THX . Poate chiar prea multe. Ca o regula putem sa spunem astfel : daca doua aparate ( system boxe 5.2 sau televizor ) au pret similar sau apropiat probabil ca cel ce poarta sigla THX este mai bun calitativ. Asta nu inseamna ca are functii mai multe ci doar sa spunem ca imaginea respectiv sunetul vor fi mai corect reproduse. Asadar cautati produsele THX pentu ca THX este poate acel standard de calitate care va poate raspunde la intrebarea :
Pe care sa il aleg ? Pt ca toate produsele arata cam la fel. Ei bine daca design-ul adesea cistiga atunci cind suntem nehotariti , incercati sa cautati sigla THX.
Pina nu demult THX era foarte raspindit in domeniul produselor audio. Acum exista spre exomplu THX Display.
– dispozitivul a fost testat riguros cu cel putin 400 puncte de verificare
– nivelul de negru ( problema adesea insurmontabila pentru LCD) este la un nivel foarte bun
– algoritmii de compensare a miscarii si scalare sunt de un inalt nivel
– scalarea continutului standard definition pe un ecran HD este de foarte buna calitate
– functia THX Movie Mode (probabil un buton pe telecomanda sau functie in meniu) va reproduce culorile exact asa cum au fost ele inregistrate
Cele de mai sus sunt obiective incluse in verificarile facute in vederea obtinerii certificarii THX. Asta nu inseamna ca nu exista televizoare de foarte buna calitate si fara certificare THX , dar oare nu este bine sa ne bazam pe specialisti ?
Asadar in incheiere atunci cind doriti achizitionarea unui sistem de boxe sau televizor pentru a avea o experienta de apropiata de cea din cinematograf cautati sigla THX .
Ca si recomandari pentru cel mai ieftin system 5.1 cu certificare THX ramine Logitech Z5500 iar pentru televizioare sunt cele cu diagonala cam de 50’’ si pret in jurul a 1500 EUR. Spre exemplu la data articolului cel mai ieftin TV de pe piata la diagonala lui este daca nu ma insel LG 60PK550 televizor cu plasma cu diagonala de 60” (152 cm) are certificare THX si costa cam 1500 EUR .
5 Responses
[…] model dar care este foarte bine dotat este full led si are si certificare THX (despre THX cititi aici)In cazul LG lucrurile sunt simple:LED- televizoare LG edge litLED Plus – televizoare LG cu edge […]
[…] mai artificial trecuta prin filtrul DNIe decit a fi afisata normal. Un televizor Plasma dotat cu THX fara nici un filtru activ va afisa o imagine foarte buna calitativ. DNIe poae folosi acolo unde […]
[…] cm)3DTV PLASMA LG 50PZ250 Suplimentar fata de cel de mai sus:-Ochelari ACTIVE Shutter Glasses-DLNA-THX Certified Display 3,350 RON(+31% vs 2D)In concluzie :- Tehnologia 3D este destul de scumpa- Nu am inclus […]
[…] […]
[…] si mai apropiata de realitate , este vorba despre CALIBRAREA televizoarelor.Am scris un articol despre THX si modul in care Lucas Film a incercat sa creeze un standard de calibrare pentru videoproiectoarele […]