Dolby Digital, DTS cum sa avem sunet Surround daca tocmai am cumparat Plasma / LCD
Dobly Digital , DTS , Surround , 5.1, Virtual Surround
Am scris citeva articole despre televizoare in special despre tehnologiile destinate imbunatatirii calitatii imaginii, dar nu am scris nimic despre sunet. Daca pina in prezent ne-am multumit cu sunetul stereo in ceea ce priveste imaginile de inalta definitie sunt insotite de sunet digital de inalta calitate.
Intrucit subiectul este destul de complex am sa incerc sa scriu cit mai pe scurt ce anume ar trebui sa va intereseze atunci cind doriti sa achizitionati un nou TV pentru a avea “Cinema la Tine Acasa”.
In primul rind pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pina la capat nu dati banii pe sisteme care promit ca emuleaza dolby digital (virtual surround) pentru ca nimic nu se compara cu sistemul original care necesita 5.1 boxe. Si inca ceva, daca ne cumparam o Plasma LCD sau un LED cred ca este absolut necesar sa avem si un sunet de calitate asadar calculati in buget minim 1000 RON si pentru partea de sunet. Da veti vedea ca exista cu 1000RON un system care va poate oferi sunet de calitate.
Istorie & tehnica
Cu totii am auzit de Dolby . Dar nu stim exact de unde vine si ce anume face acest Dolby. In primul rind Dolby nu este un dispozitiv sau un standard, Dolby este o firma. Aceasta firma a fost foarte strins legata de domeniul audio in ultimii 30 ani , ba poate chiar mai mult. Trebuie sa intelegem ca Dolby nu fabrica nimic. Ei produc diversi algoritmi de procesare a sunetului care sunt vanduti producatorilor de aparatura asa cum sunt Sony, Samsung, LG ,etc acestia urmand ca pe produsele lor sa aplice si sigla Dolby acolo unde este necesar.
Dolby ne este foarte cunoscut din anii 80 de pe vremea casetelor audio ( da da vorbim de casetofon cel pe care cred toata lumea il cunoaste), cam pe toate casetele din anii 90 apare undeva scris DolbyNR. Dolby NR inseamna Noise Reduction si a fost un algoritm ce permitea reducerea “fisiitului”, zogmotului specific casetelor audio. Daca aveti casetofon in masina poate ca pe el apare sigla dolby. Dolby NR a existat in mai multe evolutii cam toata lumea cunoaste Dolby B , au existat si Dolby C si chiar S insa nu prea se gaseau decit la aparate scumpe.
Legatura cu Dolby Surround. Casetele audio inregistrau sunet stereo adica pentru 2 difuzoare asa cum aveau toate casetofoanele pe care le stim. Totul pina la aparitia CD-ului a fost analogic, drept urmare ulterior a aparut Dolby Surround un standard tot ANALOGIC prin 1982 parca prin care se foloseau mai multe difuzoare 3 la momentul initial. Se foloseau pentru casete VHS dar foarte rar.
Sa revenim putin in prezent.
Tot ceea ce ne intereseaza pe noi astazi sunt :
Dolby Digital , Dolby Prologic II Surround Sound, DTS
Orice altceva este ori istorie ori cu mult prea multi pasi inainte.
Asadar pentru a avea sunet Surround avem nevoie de 5 difuzoare (fata stinga, dreapta, centru si spate stinga dreapta) + 1 subwoofer, de aceea se numesc sisteme 5.1. Deci daca nu avem 5.1 nu avem cum sa avem surround. Exista emulatii Virtual Surround , 3D surround etc nu va lasati pacaliti sunt inutile si NU se pot compara cu un system 5.1.
Dolby Prologic II Surround Sound – este un standard ANALOGIC deci vechi (2000) si care face totusi un lucru interesant . Este capabil sa prelucreze semnalul Stereo si sa il transpuna in 5.1 astfel incit sa avem IMPRESIA de Surround. Este de mare ajutor atunci cind nu avem decit sunet stereo si vrem sa umplem toate cele 5 difuzoare cu ceva, daca tot am dat banii pe ele. Pentru asta ne trebuie evident un decoder Dolby Prologic II Surround Sound ( me refer la aparat nu la cine stie ce codec de calculator) sau de un System Home Cinema care sa stie sa faca treaba asta.
Dolby Digital – este standardul “de facto” al industriei TV de astazi. Atentie la DVD se folosesc si DTS dar la TV toata lumea emite (HBO in Romania) cu Dolby Digital. Orice Sistem Home Cinema de astazi sties a decodeze sunetul Dolby Digital pentru ca oricum DVD-urile au coloana sonora inregistrata astfel. Dolby Digital este o modalitate de a inregistra 5+1 adica 6 canale de sunet intr-un singur flux de date. Pentru comparatie sunetul Dolby Digital este comprimat asa cum este un MP3 fata de un CD audio. DolbyDigital pentru TV si DVD-uri foloseste un bitrate de 448kbps pentru a comprima cele 6 canale de sunet necesare. Pe BlueRay limita este undeva la 640kbps dar nu veti vedea asa ceva in viitorul apropiat. Primul film lansat cu Dolby Digital: Batman Returns 1992.
DTS- este un system similar cu Dolby Digital detinut de firma DTS Inc. In principiu ambele DTS si DolbyDigital fac acealasi lucru ( prin algoritmi diferiti totusi). DTS este considerat ca avind o claritate mai buna decit DolbyDigital. DTS utilizeaza un bitrate de 640kbps si de aceea fata de cei 448kbps in cazul dolby in mod theoretic sunetul este mai bun. Primul film lansat cu DTS: Jurassic Park 1993
In concluzie DVD-urile si BlueRay-urile de pe piata au in general sunetul inregistrat fie cu Dolby Digital fie cu DTS sau cu ambele in acelasi timp pe acelasi DVD selectia o puteti face dvs din meniu.
Filmele in format mkv disponibile pentru download pot deasemenea avea sunetul in format DTS sau Dolby Digital. Televiziunile care emit semnal in High Definition insa folosesc exclusive Dolby Digital asta probabil si datorita bitrate-ului mai mic deci mai ieftin de transmis. In Romania HBO foloseste Dolby Digital pentru filmele transmise atit in HighDefinition cit si cele transmise cu Standard Definition.
Unde apare legatura cu televizoarele Plasma/LCD/LED ?
– La conectarea dispozitivelor
– Acolo unde exista capacitatea TV-ului de a afisa fisiere MKV prin portul USB ( de exemplu LG serial LH5000 foarte bine vanduta la noi)
Deci ce propleme pot aparea?
Playerul mkv in corporat in TV SIGUR nu poate decoda sunetul DTS deci daca ati downloadat un film mkv cu format DTS nu veti auzi sunetul. De aceea am spus in alt articol ca acesta nu este 100% util.
Deci ce ne trebuie ca sa putem avea sunet Surround la televizor ?
– Televizorul in sine nu are cum sa redea sunet Surround pt ca nu are 5 difuzoare ( mai sunt si exceptii dar putine)
– Ne trebuie un Decodor ( aparat fizic) care sa decodeze semnalul dolby sau DTS ( poate fi sistemul Home Theatre dar mai rar functioneaza)
– Boxe 5 + 1 subwoofer
– Continut cu sunet Dolby ( canal HBO sau DVD/Blue Ray)
Cum le conectam?
In cazul nefericit (veti vedea de ce) in care deja detinem un system Home Cinema si care este mai vechi de anul 2008 in proportie de 90% acesta nu va fi foarte folositor decit pentru a urmari DVD uri cu sunet Dolby Digital. Conectam prin cablul HDMI ( daca nu are asa ceava folositi mufa Component/YPbPr) pentru ca DVD-ul oricum nu poate afisa imagini HD. Si gata.
Daca DVD playerul nostru poate reda MKV-uri este si mai bine sa speram ca poate reda si DTS, daca insa nu se descurca cu DTS gasiti SIGUR aceleasi filme cu Dolby Digital.
Daca avem abonament HBO si vrem sunet digital ( DigiTV trasmite prin satelit HBO cu sunet Dolby Digital, Focussat nu insa are imagine 16:9 ceea ce DigiTV nu are) este un pic mai complicat. Trebuie sa conectam receptorul la TV prin (SCART/component/composite) si iesirea de sunet (optica sau coaxiala) direct la SitemulHome Theatre. Problema apare aici insa . Foarte putine sisteme HomeTheatre accepta intrare digitala, iar cele care au in mod deliberat nu decodeaza decit stereo si nu Dolby desi detin toate circuitele necesare (Panasonic ).
Alternativa si recomandarea www.tvieftin.ro ?
Atunci cind cumparam TV, nu cumparam si un Sistem Home Cinema pt ca oricum nu ne va folosi foarte mult. Cumparam un Receiver si un system de boxe ( pret cca 1000 EUR ) sau fara a face reclama exista un system de boxe Logitech-Z5500 extraordinar de performant 550W cu un subwoofer de cca 15Kg foarte puternic la un pret de cca 1000 RON + un DVD player de duzina 150 RON obtinem un system extraordinar de flexibil cu 2 intrari digitale(optic si analogic), capabil sa decodeze DTS, Dolby si culmea certificate THX (despre THX cu o alta ocazie).
Voi scrie un articol in viitor despre cum sa iti construiesti un media player cu Dolby Digital utilizand PC-ul si o pereche de boxe Genius de 300 RON. Asa ca stati cu ochii pe site !
Dobly Digital , DTS , Surround , 5.1, Virtual Surround
Am scris citeva articole despre televizoare in special despre tehnologiile destinate imbunatatirii calitatii imaginii, dar nu am scris nimic despre sunet. Daca pina in present ne-am multumit cu sunetul stereo in ceea ce priveste imaginile de inalta definitie sunt insotite de sunet digital de inalta calitate.
Intrucit subiectul este destul de complex am sa incerc sa scriu cit mai pe scurt ce anume ar trebui sa va intereseze atunci cind doriti sa achizitionati un nou TV pentru a avea “Cinema la Tine Acasa”.
In primul rind pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pina la capat nu dati banii pe sisteme care promit ca emuleaza dolby digital (virtual surround) pentru ca nimic nu se compara cu sistemul original care necesita 5.1 boxe. Si inca ceva, daca ne cumparam o Plasma LCD sau un LED cred ca este absolut necesar sa avem si un sunet de calitate asadar calculati in buget minim 1000 RON si pentru partea de sunet. Da veti vedea ca exista cu 1000RON un system care va poate oferi sunet de calitate.
Istorie & tehnica
Cu totii am auzit de Dolby . Dar nu stim exact de unde vine si ce anume face acest Dolby. In primul rind Dolby nu este un dispozitiv sau un standar, Dolby este o firma. Aceasta firma a fost foarte strins legata de domeniul audio in ultimii 30 ani , ba poate chiar mai mult. Trebuie sa intelegem ca Dolby nu fabrica nimic. Ei produc diversi algoritmi de procesare a sunetului care sunt vnduti producatorilor de aparatura asa cum sunt Sony, Samsung, LG ,etc acestia urmand ca pe produsele lor sa aplice si sigla Dolby acolo unde este necesar.
Dolby ne este foarte cunoscut din anii 80 de pe vremea casetelor audio ( da da vorbim de casetofon cel pe care cred toata lumea il cunoaste), cam pe toate casetele din anii 90 apare undeva scris DolbyNR. Dolby NR inseamna Noise Reduction si a fost un algoritm ce permitea reducerea “fisiitului”, zogmotului specific casetelor audio. Daca aveti casetofon in masina poate ca pe el apare sigla dolby. Dolby NR a existat in mai multe evolutii cam toata lumea cunoaste Dolby B , au existat si Dolby C si chiar S insa nu prea se gaseau decit la aparate scumpe.
Legatura cu Dolby Surround. Casetele audio inregistrau sunet stereo adica pentru 2 difuzoare asa cum aveau toate casetofoanele pe care le stim. Totul pina la aparitia CD-ului a fost analogic, drept urmare ulterior a aparut Dolby Surround un standard tot ANALOGIC prin 1982 parca prin care se foloseau mai multe difuzoare 3 la momentul initial. Se foloseau pentru casete VHS dar foarte rar.
Sa revenim putin in prezent.
Tot ceea ce ne intereseaza pe noi astazi sunt :
-Dolby Prologic II Surround Sound
-Dolby Digital
-DTS
Orice altceva este ori istorie ori cu mult prea multi pasi inainte.
Asadar pentru a avea sunet Surround avem nevoie de 5 difuzoare (fata stinga, dreapta, centru si spate stinga dreapta) + 1 subwoofer, de aceea se numesc sisteme 5.1. Deci daca nu avem 5.1 nu avem cum sa avem surround. Exista emulatii Virtual Surround , 3D surround etc nu va lasati pacaliti sunt inutile si NU se pot compara cu un system 5.1.
Dolby Prologic II Surround Sound – este un standard ANALOGIC deci vechi (2000) si care face totusi un lucru interesant . Este capabil sa prelucreze semnalul Stereo si sa il transpuna in 5.1 astfel incit sa avem IMPRESIA de Surround. Este de mare ajutor atunci cind nu avem decit sunet stereo si vrem sa umplem toate cele 5 difuzoare cu ceva, daca tot am dat banii pe ele. Pentru asta ne trebuie evident un decoder Dolby Prologic II Surround Sound ( me refer la aparat nu la cine stie ce codec de calculator) sau de un System Home Cinema care sa stie sa faca treaba asta.
Dolby Digital – este standardul “de facto” al industriei TV de astazi. Atentie la DVD se folosesc si DTS dar la TV toata lumea emite (HBO in Romania) cu Dolby Digital. Orice Sistem Home Cinema de astazi sties a decodeze sunetul Dolby Digital pentru ca oricum DVD-urile au coloana sonora inregistrata astfel. Dolby Digital este o modalitate de a inregistra 5+1 adica 6 canale de sunet intr-un singur flux de date. Pentru comparatie sunetul Dolby Digital este comprimat asa cum este un MP3 fata de un CD audio. DolbyDigital pentru TV si DVD-uri foloseste un bitrate de 448kbps pentru a comprima cele 6 canale de sunet necesare. Pe BlueRay limita este undeva la 640kbps dar nu veti vedea asa ceva in viitorul apropiat. Primul film lansat cu Dolby Digital: Batman Returns 1992.
DTS- este un system similar cu Dolby Digital detinut de firma DTS Inc. In principiu ambele DTS si DolbyDigital fac acealasi lucru ( prin algoritmi diferiti totusi). DTS este considerat ca avind o claritate mai buna decit DolbyDigital. DTS utilizeaza un bitrate de 640kbps si de aceea fata de cei 448kbps in cazul dolby in mod theoretic sunetul este mai bun. Primul film lansat cu DTS: Jurassic Park 1993
In concluzie DVD-urile si BlueRay-urile de pe piata au in general sunetul inregistrat fie cu Dolby Digital fie cu DTS sau cu ambele in acelasi timp pe acelasi DVD selectia o puteti face dvs din meniu.
Filmele in format mkv disponibile pentru download pot deasemenea avea sunetul in format DTS sau Dolby Digital. Televiziunile care emit semnal in High Definition insa folosesc exclusive Dolby Digital asta probabil si datorita bitrate-ului mai mic deci mai ieftin de transmis. In Romania HBO foloseste Dolby Digital pentru filmele transmise atit in HighDefinition cit si cele transmise cu Standard Definition.
Unde apare legatura cu televizoarele Plasma/LCD/LED ?
– La conectarea dispozitivelor
– Acolo unde exista capacitatea TV-ului de a afisa fisiere MKV prin portul USB ( de exemplu LG serial LH5000 foarte bine vanduta la noi)
Deci ce propleme pot aparea?
Playerul mkv in corporat in TV SIGUR nu poate decoda sunetul DTS deci daca ati downloadat un film mkv cu format DTS nu veti auzi sunetul. De aceea am spus in alt articol ca acesta nu este 100% util.
Deci ce ne trebuie ca sa putem avea sunet Surround la televizor ?
– Televizorul in sine nu are cum sa redea sunet Surround pt ca nu are 5 difuzoare ( mai sunt si exceptii dar putine)
– Ne trebuie un Decodor ( aparat fizic) care sa decodeze semnalul dolby sau DTS ( poate fi sistemul Home Theatre dar mai rar functioneaza)
– Boxe 5 + 1 subwoofer
– Continut cu sunet Dolby ( canal HBO sau DVD/Blue Ray)
Cum le conectam?
In cazul nefericit (veti vedea de ce) in care deja detinem un system Home Cinema si care este mai vechi de anul 2008 in proportie de 90% acesta nu va fi foarte folositor decit pentru a urmari DVD uri cu sunet Dolby Digital. Conectam prin cablul HDMI ( daca nu are asa ceava folositi mufa Component/YPbPr) pentru ca DVD-ul oricum nu poate afisa imagini HD. Si gata.
Daca DVD playerul nostru poate reda MKV-uri este si mai bine sa speram ca poate reda si DTS, daca insa nu se descurca cu DTS gasiti SIGUR aceleasi filme cu Dolby Digital.
Daca avem abonament HBO si vrem sunet digital ( DigiTV trasmite prin satelit HBO cu sunet Dolby Digital, Focussat nu insa are imagine 16:9 ceea ce DigiTV nu are) este un pic mai complicat. Trebuie sa conectam receptorul la TV prin (SCART/component/composite) si iesirea de sunet (optica sau coaxiala) direct la SitemulHome Theatre. Problema apare aici insa . Foarte putine sisteme HomeTheatre accepta intrare digitala, iar cele care au in mod deliberat nu decodeaza decit stereo si nu Dolby desi detin toate circuitele necesare (Panasonic ).
Alternativa si recomandarea www.tvieftin.ro ?
Atunci cind cumparam TV, nu cumparam si un Sistem Home Cinema pt c
Dobly Digital , DTS , Surround , 5.1, Virtual Surround
Am scris citeva articole despre televizoare in special despre tehnologiile destinate imbunatatirii calitatii imaginii, dar nu am scris nimic despre sunet. Daca pina in present ne-am multumit cu sunetul stereo in ceea ce priveste imaginile de inalta definitie sunt insotite de sunet digital de inalta calitate.
Intrucit subiectul este destul de complex am sa incerc sa scriu cit mai pe scurt ce anume ar trebui sa va intereseze atunci cind doriti sa achizitionati un nou TV pentru a avea “Cinema la Tine Acasa”.
In primul rind pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pina la capat nu dati banii pe sisteme care promit ca emuleaza dolby digital (virtual surround) pentru ca nimic nu se compara cu sistemul original care necesita 5.1 boxe. Si inca ceva, daca ne cumparam o Plasma LCD sau un LED cred ca este absolut necesar sa avem si un sunet de calitate asadar calculati in buget minim 1000 RON si pentru partea de sunet. Da veti vedea ca exista cu 1000RON un system care va poate oferi sunet de calitate.
Istorie & tehnica
Cu totii am auzit de Dolby . Dar nu stim exact de unde vine si ce anume face acest Dolby. In primul rind Dolby nu este un dispozitiv sau un standar, Dolby este o firma. Aceasta firma a fost foarte strins legata de domeniul audio in ultimii 30 ani , ba poate chiar mai mult. Trebuie sa intelegem ca Dolby nu fabrica nimic. Ei produc diversi algoritmi de procesare a sunetului care sunt vnduti producatorilor de aparatura asa cum sunt Sony, Samsung, LG ,etc acestia urmand ca pe produsele lor sa aplice si sigla Dolby acolo unde este necesar.
Dolby ne este foarte cunoscut din anii 80 de pe vremea casetelor audio ( da da vorbim de casetofon cel pe care cred toata lumea il cunoaste), cam pe toate casetele din anii 90 apare undeva scris DolbyNR. Dolby NR inseamna Noise Reduction si a fost un algoritm ce permitea reducerea “fisiitului”, zogmotului specific casetelor audio. Daca aveti casetofon in masina poate ca pe el apare sigla dolby. Dolby NR a existat in mai multe evolutii cam toata lumea cunoaste Dolby B , au existat si Dolby C si chiar S insa nu prea se gaseau decit la aparate scumpe.
Legatura cu Dolby Surround. Casetele audio inregistrau sunet stereo adica pentru 2 difuzoare asa cum aveau toate casetofoanele pe care le stim. Totul pina la aparitia CD-ului a fost analogic, drept urmare ulterior a aparut Dolby Surround un standard tot ANALOGIC prin 1982 parca prin care se foloseau mai multe difuzoare 3 la momentul initial. Se foloseau pentru casete VHS dar foarte rar.
Sa revenim putin in prezent.
Tot ceea ce ne intereseaza pe noi astazi sunt :
-Dolby Prologic II Surround Sound
-Dolby Digital
-DTS
Orice altceva este ori istorie ori cu mult prea multi pasi inainte.
Asadar pentru a avea sunet Surround avem nevoie de 5 difuzoare (fata stinga, dreapta, centru si spate stinga dreapta) + 1 subwoofer, de aceea se numesc sisteme 5.1. Deci daca nu avem 5.1 nu avem cum sa avem surround. Exista emulatii Virtual Surround , 3D surround etc nu va lasati pacaliti sunt inutile si NU se pot compara cu un system 5.1.
Dolby Prologic II Surround Sound – este un standard ANALOGIC deci vechi (2000) si care face totusi un lucru interesant . Este capabil sa prelucreze semnalul Stereo si sa il transpuna in 5.1 astfel incit sa avem IMPRESIA de Surround. Este de mare ajutor atunci cind nu avem decit sunet stereo si vrem sa umplem toate cele 5 difuzoare cu ceva, daca tot am dat banii pe ele. Pentru asta ne trebuie evident un decoder Dolby Prologic II Surround Sound ( me refer la aparat nu la cine stie ce codec de calculator) sau de un System Home Cinema care sa stie sa faca treaba asta.
Dolby Digital – este standardul “de facto” al industriei TV de astazi. Atentie la DVD se folosesc si DTS dar la TV toata lumea emite (HBO in Romania) cu Dolby Digital. Orice Sistem Home Cinema de astazi sties a decodeze sunetul Dolby Digital pentru ca oricum DVD-urile au coloana sonora inregistrata astfel. Dolby Digital este o modalitate de a inregistra 5+1 adica 6 canale de sunet intr-un singur flux de date. Pentru comparatie sunetul Dolby Digital este comprimat asa cum este un MP3 fata de un CD audio. DolbyDigital pentru TV si DVD-uri foloseste un bitrate de 448kbps pentru a comprima cele 6 canale de sunet necesare. Pe BlueRay limita este undeva la 640kbps dar nu veti vedea asa ceva in viitorul apropiat. Primul film lansat cu Dolby Digital: Batman Returns 1992.
DTS- este un system similar cu Dolby Digital detinut de firma DTS Inc. In principiu ambele DTS si DolbyDigital fac acealasi lucru ( prin algoritmi diferiti totusi). DTS este considerat ca avind o claritate mai buna decit DolbyDigital. DTS utilizeaza un bitrate de 640kbps si de aceea fata de cei 448kbps in cazul dolby in mod theoretic sunetul este mai bun. Primul film lansat cu DTS: Jurassic Park 1993
In concluzie DVD-urile si BlueRay-urile de pe piata au in general sunetul inregistrat fie cu Dolby Digital fie cu DTS sau cu ambele in acelasi timp pe acelasi DVD selectia o puteti face dvs din meniu.
Filmele in format mkv disponibile pentru download pot deasemenea avea sunetul in format DTS sau Dolby Digital. Televiziunile care emit semnal in High Definition insa folosesc exclusive Dolby Digital asta probabil si datorita bitrate-ului mai mic deci mai ieftin de transmis. In Romania HBO foloseste Dolby Digital pentru filmele transmise atit in HighDefinition cit si cele transmise cu Standard Definition.
Unde apare legatura cu televizoarele Plasma/LCD/LED ?
– La conectarea dispozitivelor
– Acolo unde exista capacitatea TV-ului de a afisa fisiere MKV prin portul USB ( de exemplu LG serial LH5000 foarte bine vanduta la noi)
Deci ce propleme pot aparea?
Playerul mkv in corporat in TV SIGUR nu poate decoda sunetul DTS deci daca ati downloadat un film mkv cu format DTS nu veti auzi sunetul. De aceea am spus in alt articol ca acesta nu este 100% util.
Deci ce ne trebuie ca sa putem avea sunet Surround la televizor ?
– Televizorul in sine nu are cum sa redea sunet Surround pt ca nu are 5 difuzoare ( mai sunt si exceptii dar putine)
– Ne trebuie un Decodor ( aparat fizic) care sa decodeze semnalul dolby sau DTS ( poate fi sistemul Home Theatre dar mai rar functioneaza)
– Boxe 5 + 1 subwoofer
– Continut cu sunet Dolby ( canal HBO sau DVD/Blue Ray)
Cum le conectam?
In cazul nefericit (veti vedea de ce) in care deja detinem un system Home Cinema si care este mai vechi de anul 2008 in proportie de 90% acesta nu va fi foarte folositor decit pentru a urmari DVD uri cu sunet Dolby Digital. Conectam prin cablul HDMI ( daca nu are asa ceava folositi mufa Component/YPbPr) pentru ca DVD-ul oricum nu poate afisa imagini HD. Si gata.
Daca DVD playerul nostru poate reda MKV-uri este si mai bine sa speram ca poate reda si DTS, daca insa nu se descurca cu DTS gasiti SIGUR aceleasi filme cu Dolby Digital.
Daca avem abonament HBO si vrem sunet digital ( DigiTV trasmite prin satelit HBO cu sunet Dolby Digital, Focussat nu insa are imagine 16:9 ceea ce DigiTV nu are) este un pic mai complicat. Trebuie sa conectam receptorul la TV prin (SCART/component/composite) si iesirea de sunet (optica sau coaxiala) direct la SitemulHome Theatre. Problema apare aici insa . Foarte putine sisteme HomeTheatre accepta intrare digitala, iar cele care au in mod deliberat nu decodeaza decit stereo si nu Dolby desi detin toate circuitele necesare (Panasonic ).
Alternativa si recomandarea www.tvieftin.ro ?
Atunci cind cumparam TV, nu cumparam si un Sistem Home Cinema pt ca oricum nu ne va folosi foarte mult. Cumparam un Receiver si un system de boxe ( pret cca 1000 EUR ) sau fara a face reclama exista un system de boxe Logitech-Z5500 extraordinar de performant 550W cu un subwoofer de cca 15Kg foarte puternic la un pret de cca 1000 RON + un DVD player de duzina 150 RON obtinem un system extraordinar de flexibil cu 2 intrari digitale(optic si analogic), capabil sa decodeze DTS, Dolby si culmea certificate THX (despre THX cu o alta ocazie).
Voi scrie un articol in viitor despre cum sa iti construiesti un media player cu Dolby Digital utilizand PC-ul si o pereche de boxe Genius de 300 RON. Asa ca stati cu ochii pe site !
a oricum nu ne va folosi foarte mult. Cumparam un Receiver si un system de boxe ( pret cca 1000 EUR ) sau fara a face reclama exista un system de boxe Logitech-Z5500 extraordinar de performant 550W cu un subwoofer de cca 15Kg foarte puternic la un pret de cca 1000 RON + un DVD player de duzina 150 RON obtinem un system extraordinar de flexibil cu 2 intrari digitale(optic si analogic), capabil sa decodeze DTS, Dolby si culmea certificate THX (despre THX cu o alta ocazie).
Voi scrie un articol in viitor despre cum sa iti construiesti un media player cu Dolby Digital utilizand PC-ul si o pereche de boxe Genius de 300 RON. Asa ca stati cu ochii pe site !
As avea si eu o intrebare : sunt pe cale sa achizitionez un sistem Edifier S760D si as dori sa stiu care e cea mai buna varianta de “montare” sa zic asa pentru a avea un sunet cat mai clar si calitate maxima… analog sau digital ? mantionez ca la sistemul pc care il am am intrare pentru cablu s/pdif … si inca ceva.. am tras deja cablurile pentru sateliti prin perete deja dar nu sunt cele originale care vin cu sistemul…sunt cabluri audio care le-am cumparat de la un magazin nespecializat si mi-e frica sa nu isi piarda din calitati ..se poate intampla asta ? multumesc
In primul rand nu se justifica un asemenea sistem in cazul in care nu aveti posibilitatea sa il conectati digital.
Sistemul nu are intrare HDMI => exista urmatorele varainte de conectare
1) Din TV catre Edifier prin cablu optic sau coaxial (maimult ca sigur TV-ul dvs are iesire optica). De verificat daca TV-ul stie sa faca Dolby Digital Passtrough . Nu toate fac asta mai ales nu modelele vechi. Verificati si posibilitatea de DTS passtrough (multe stiu sa decodeze insa numai DTS 2.0 – Samsung este un maestru la astfel de ciudatenii).
Totusi pe TV la ora actuuala PROTV si HBO sunt singruele canale cu sunet multicanal iar acela este Dolby Digital.
2) Din reciever prin cablu optic catre sistem
3) Din mediaplayer prin cablu optic catre sistemul audio. Aici cam orice mediaplayer stie sa trimita pe cablu optic DTS si Dolby Digital.
Cu toate acestea trebuie sa va marturisesc ca la un buget de 800 USD construiti un sistem mult mai performat si nu in utlimul rand mai flexibil. (Dobly TrueHD, si mai ales HDMI in cu ARC )
Ma cam sperie Amplificator calsa D. Acela este orice numai amplificator HiFi nu . Este un Chip fara prea mare legatura cu HiFi.
Cum se poate conecta un sistem audio Logitech 5.1 X-530 la un LCD Sony Bravia KDL-32 BX300?Am folosit 2 adaptoare si am facut din cele 3 jack-uri unu singur pe care l-am bagat in tv dar nu se aude la fel ca atunci cand era conectat la PC.O alta solutie care ar fi?
Logitech X-530 este un sistem simplu fara decodor sau intrare digitala.
Nu imi dau seama cum doresti sa il conectezi dar cu siguranta din TV trebuie sa il conectezi pe mufele stereo si cu asta s-a cam terminat.
Daca doresti un sunet de calitate Z5500(care nu se mai fabrica) este optiunea sau z906 care din pacate nu se mai ridica la nivelul lui Z5500 pentru ca au facut evident eceonomii la subwoofer… l-au micsorat . Pacat. S-a mai dus un sistem bun si relativ ieftin. De dragul profitului mai mare.
Este vorba de TV Plasma Panasonic Neo PDP Full HD TX-P46G30E. Ideea este ca orice film il voi rula de pe PC.Asadar ma gandesc ca sunetul sa fie rulat tot de pe PC,deci sistemul de boxe Logitech sa fie legat la PC nu La TV. Dar acum mi-am dat seama ca nu voi beneficia de sunet dolby la canalele tv.Alta optiune.Un set de boxe pe care sa il leg la TV si sa am sunet dolby si la canalele tv care emit acest sunet dar si la filmele de pe PC?
Multumesc mult pt raspuns.
Sau …ce solutie imi dai pt acest TV.Cum ai proceda in locul meu?
Multumesc inca o data!
In primul rind televizorul nu are de unde sa scoata sunet Dolby . Adica nu la noi. Pentru a avea sunet dolby ( numai pe HBO momentan) trebuie sa ai abonament la un provoder de televiziune digitala RDS, UPC, etc. asadar vei avea cu siguranta un RECEPTOR de cablu sau satelit.
Sunetul il iei din receptor (pe coaxial sau optic depinde de receptor) pentru programele TV, iar pentru PC este clar ca iesi din placa de sunet.
Asadar ca sistem de boxe cu decodor ramine Logitech/LG/Sony in care vei intra cu 2 surse una de le receptor si una de la PC.
Am vazut recent in magazine ca unele sisteme LG au 2 intrari digitale deci sunt o alternativa buna la pret fata de Logitech. Acesta din urma are totusi un avantaj subwoofer-ul urias si foarte puternic, insa la design LG/Sony sunt mult peste.
Asadar nu ai treaba cu relevizorul cel putin nu in Romania.
In primul rand multumesc pt informatii..nepretuite..incerc o intrebare..daca se poate..tocmai o sa achizitionez un TV cu Dolby Pulse
Dolby Digital Plus
DTS 2.
Pt a beneficia de sunet digital pt filme rulate din PC e de ajuns sa achizitionez un sistem de boxe potrivit(Logitech-z55000-am auzit lucruri f bune despre el) si sa-l conectez la TV? sau sa-l conectez la PC si sa redau sunetul prin PC?
Multumesc anticioat.
Despre ce tv este vorba ?
Boxele Logitech au numai intrare optica si coaxială.
Intrucit sunt de generatie veche (si la data aparitiei nici nu exista ) acestea nu au mufa HDMI
Pt a avea sunet dolby trebuie conectate la pc/dvd player pe iesirea optica sau coaxială sau la tv daca acesta are dolby passtrough prin iesire optica sau coaxiala.
Teoretic la unele tv se pot conecta insa ma îndoiesc sincer ca va si merge.
Ar trebui sa conectezi sursa de sunet/imagine prin HDMI la tv iar boxele tot la TV ( daca are iesire optica/coaxiala) si daca acesta stie sa retransmita mai departe sunetul HDMI pe iesirea optica. Problemele sunt:
-Nu multe TV fac passtrough
-Foarte putine au iesire de sunet
-De la PC poti transmite si sunet la TV numai daca ai un anume fel de placa video si daca aceasta are HDMI (nu adaptor DVI-HDMI)
Ca o regula boxele logitech trebuie conectae direct la sursa (PC/DVD player/Buray)
Daca TV-ul spune ca are DTS/ Dolby mai mult ca sigur se refera la posibilitatile lui interne de a decoda filme de pe DVB-T/DVB-C/USB ceea ce nu te intereseaza daca filmele sunt pe PC
Despre ce model de televizor este vorba ?