Cum conectam TV-ul la receptorul de cablu/satelit sau la DVD player? Prin HDMI sau YPbPr sau de ce nu prin SCART RGB
HDMI / SCART / YPbCr / RCA / S-Video
Probabil ca este un post neinteresant pentru multi insa am avut surpriza sa constat ca tehnica avanseaza mai repede decit conectorii disponibili. Practic daca in urma cu 2 ani conectam DVD-ul pe mufa SCART acum conectam DivX Playerul pe mufa HDMI si iata ca trecerea de la analogic la digital a acaparat toate mufele disponibile.
Orice telelevizor se conecteaza la aparatele care redau continutil video prin diferite mufe si interfete. In general acestea sunt:
– RCA SDTV – analog
– S-Video SDTV – analog
– SCART SDTV – analog
– YPbPr HDTV – analog
– HDMI HDTV – digital
– DVI HDTV – digital
– PC HDTV – analog
RCA – analog video/audio. Permite transmiterea analogica a imaginii SD prin asa zisul semnal “vidocomplex” in engleza CompositeVideo. Informatia YUV (luminanta, crominanta) este combinata si transmisa multiplexat prin intermediul unui singur cablu coaxial. Este folosit de absolut toate aparatele video din anii 80 pina astazi ( VHS Video , DVD, console jocuri , receptoare satelit)
S-Video – este o evolutie a CompsiteVideo si desi este tot analog, are o calitate mult mai buna fata de standardul de mai sus. Spre deosebire de Composite video transmite prin 2 cabluri separate informatia de luminanta si crominanta. Din acest motiv calitatea imaginii S-Video este superioara CompositeVideo. Este in principal folosit ca si mufa TVOut la placi video de PC si laptopuri.
SCART (sau EuroSCART)– este prescurtarea denumirii in limba franceza (Radio and Television Receiver Manufacturers’ Association). Este cea mai raspindita interfata analogica pentru echipamente audio-video. Un avantaj fata de CompositeVideo/S-Video il are faptul ca la conectarea unui DVD Player/Receptor Satelit la TV in momentul in care ambele dispozitve sunt alimentate TV-ul va trece automat in modul AV fara a fi necesara selectarea intrarii video corespunzatoare. Pe linga imagine poate transporta si semnal audio stereo. Include atit semnalul CompositeVideo, S-Video cit si semnal RGB. Este cea mai performanta metoda de a transmite analogic catre TV datorita faptului ca transmisia semnalului in format RGB se face separat pentru fiecare culoare (Red,Green,Blue) Rosu Verde Albastru.
Recomandam pentru toate dispozitivele pe care le aveti in casa si care suporta standardul RGB sa folositi un conector SCART. Cu toate acestea datorita faptului ca acest conector poate transmite si semnal Composite Video sau S-Video trebuie respectate sa folosit intotdeauna cablu SCART de 21 pini ( este foarte gros si are toti pinii conectati), deasemenea cam la orice aparat ( DVD Player) trebuie sa selectati manual din meniu RGB astfel incit sa transmita semnal RGB altfel avind in continuare numai semnal Composite desi ati introdus un conector SCART.
Orice DVD player/ Rector Satelit/ Receptor Digital Cablu (Digi Cablu si UPC Digital) are aceasta functie asadar montati un cablu SCART si activati funcita RGB din meniu. Pentru a fi sigur ca acest cablu are conexiunile pentru RGB cumparati un cablu cu 21 fire (sunt mult mai groase decit un cablu Composite intruict au in interior 21 trasee).
Consolele Wii, PS2, PS3, Xbox, Xbox 360 au posibilitatea de a transmite semnal RGB dar nu sunt livrate cu conector SCART, intrucit in Europa televizoarele in marea majoritate accepta semnal RGB prin mufa scart si mai putin prin cabluri individuale pentru fiecare culoare, este indicat sa cumparati un adaptor RGB-SCART (cca 10 EUR la orice magazin de specialtate din Romania) diferenta de calitate a imaginii mai ales in cazul jocurilor fiind semnificativa.
YPbPr – Aceasta metoda de conectare analogica este foarte intilnita pe DVD playere insa din pacate nu foarte multe televizoare suporta aceasta modalitate de conectare.
De ce merita mentionata ? Desi nu este foarte raspindita cam toate televizoarele Plasma sau LCD mai recente si mai vechi suporta aceasta metoda de conectare. Desemenea de pot transmite imagini HDTV prin cablu analogic la o calitate foarte buna si cu o lattime de banda relativ mica prin utilizarea calului ComponentYPbPr. In general atunci cind spunem cablu Component se face confuzia cu cablul YPbPr iar in cazul RGB ne gindim la SCART.
Pina la urma amindoua sunt Component pt ca transmit imaginea “pe componente” diferita, ceea ce difera este norma de culoare:
RGB – transmite fiecare culoare pe un cablu
YPbPr – transmite imaginea alb negru (Y- liminanta) pe un cablu si Pb-diferenta intre albastru si imaginea alb negru iar Pr- diferenta intre rosu si alb negru
In final trebuie sa mentionez ca daca aveti un dispozitiv HDTV ( media player cum ar fi WDTV Live cu iesire YPbPr si nu mai aveti porturi HDMI in televizor puteti folosi intrarea YPbPr a televizorului si veti avea imagini perfecte.
Exista si adaptoare YPbPr catre HDMI (cca 100EUR) cu intrare de sunet pentru sunet digital.
HDMI- Standard introdus in 2002 este standardul de interconectare digitala intre aparatura HDTV si Home Theatre.
Standardul include multe facilitati si a suferit multe revizii insa din pacate nu toate sunt obligatorii pentru ca un aparat sa poate sigla HDMI.
Spre exemplu inca de la versiunea HDMI 1.0 a existat functia CEC care permite utilizarea unei singure telecomenzi pentru toate dispozitivele. Desi conexiunea este obligatorie implementarea sa in electronica TV este optionala
In primul rind trebuie mentionat: NICIODATA NU CONECTATI APARATELE HDMI INTRE ELE ATUNCI CIND SUNT PORNITE SAU CHIAR ALIMENTATE. De ce ? Nu sunt putine cazurile in care utilizatorii au ars chip-urile televizoarelor. Totul depinde de fabricant insa nu va sfatuiesc sa incercati.
HDMI Versiunea 1.0-1.2 suporta facilitati de baza asa cum le stim astazi:
– Rezolutie maxima 1920×1200/60 Hz
– 8 canale Audio de 24 bit 192khz (mult peste calitatea CD)
– CEC ( Consumer Electronic Control)
HDMI Versiune 1.3c – a introdus :
– Rezolutie maxima 2560 x1600/75Hz
– Dolby TrueHD si DTS-HD
– Noi instructiuni CEC pentru functii de comanda a dispozitivelor CEC
HDMI Vesiune 1.4:
– Rezolutie maxima 4096×2160
– Imagini 3D prin HDMI
– Canal Ethernet
In final trebuie sa mentionez ca :
– un utilzator obisnuit nu are nevoie de o rezolutie mai mare decit cea HDMI 1.0 intrucit ecranul in sine nu are o rezolutie nativa mai mare de 1920×1080 asadar posibilitatile electronice sunt limitate de rezolutia 1080p a ecranului
– Daca aveti posibilitatea cautati dispozitive CEC insa in general producatorii nu mentioneaza existenta acestui standard
– Pentru utilizarea Dolby Digital/Doby Tru HD /DTS sunt necesare sisteme Home Theatre cu minim 5 boxe + 1 subwoofer , HDMI 1.3c are sens in vederea conectarii a astfel de sisteme la TV. Practic in aces caz de partea de sunet se va ocupa sistemul Home Theatre si nu televizorul asadar este obligatoriul la Televizor.
– HDMI 1.4 este in general intilnit la televizoare de noua generatie 3D rezolutia dubla fata de 1080p fiind necesara pentru afisarea in conditii optime a imaginii HDTV 3D
DVI – Conexiunea DVI este in marea majoritate intilnita la placile video ale PC-urilor. Din fericire din punct de vedere electric este 100% compatibila cu interfata HDMI asadar un simplu adaptor (10EUR) va poate rezolva problema de interconectare. Adesea acesta este livrat impreuna cu placa video a PC-ului.
PC – mufa VGA –
Este bine sa fie prezenta pe televizorul dvs intrucit va permite conectarea acestuia la PC. Desi aceasta se poate face perfect si prin mufa HDMI-DVI in cazul tv HDReady recomandam conectarea prin mufa VGA. De ce ?
Un TV HDReady LCD are in general o rezolutie de 1366×768 iar prin mufa VGA veti putea obtine exact aceasta rezolutie prin care pixelii se vor suprapune perfect . Prin HDMI veti obtine maxim 1280×720.
In esenta VGA transmite analogic semnal component RGB + Hsyn +Vsync adica semnalele de sincronizare pe verticala si orizontala. De aceea nu putem conecta direct o mufa SCART la una VGA desi ambele transmit semnal RGB.
Recomandari www.tvieftin.ro:
Ordinea preferintelor de conecatre ar trebui sa fie urmatoarea :
– HDMI/DVI
– VGA
– YPbPr
– SCART ( RGB )
– S-VIDEO
– COMPOSITE
In principiu 90% din dispozitivele de pe piata au cel putin conector SCART , impreuna cu un cablu corespunzator de 21 pini conactati prin RGB toate dispozitivele. NU aveti de ce sa mai folositi Composite Video sau S-Video. Intruict mufa scart cit si semnalul RGB se poate utiliza si le televizoarele cu tubin special utilizatorii de televiziune digitala prin sateli sau cablu ar trebui sa verifice daca in present ultilizeaza conectarea RGB ( se intra in meniul receptorului in cele mai multe cazuri pentru activare) si vor observa o semnificativa crestere a calitatii imaginii.
In final retineti ca o regula: daca aveti un dispozitiv cu iesiti analogice mai vechi incercati sa il conectati la TV prin RGB sau YPbPr daca insa aveti un dispozitiv digital de ultima generatie utilizati mufa HDMI si astfel veti avea cea mai buna calitate posibila
Buna unde se vin de cablu tv HDMI
Aproape la orice magazin de televizoare.
Ai insa grija sa cumperi cablu HDMI High Speed (da este un standard numit High Speed)
Salutare! am intalnit o problema… mai exact am un receiver de la Telekom si are iesire scart….iar televizorul la care vreau sa il conectez,nu are alte mufe,decat cea de antena tv,,se poate converti semnalul cu un adaptor,ceva? Multumesc frumos!
Cred ca este mult mai simplussa chimbati televizorul.
In 2015 cu singuranta veti obtine imagine mai buna si va fi mai ieftin decat orice adaptor.
buna ziua , sunt pensionar 75 ani ,am televizor color KETEN si abonament recent la UPC , de unde am primit un decodor .
Intrebarea mea este :cum fac legatura la televizor a decodorului ,(televizorul nu are mufa
scart ) are doar intrarea clasica .
Am intrebat la un magazin din Timisoara (vitacom ) si mi-au oferit un convertor cu 90 lei,
prea scump pentru pensia mea .
Cineva din eterul asta are o solutie ieftina ? al dvs. Drecin
Salut,
Am un receiver Yamaha mai vechi care nu are hdmi . Doresc sa conectez la el ca piesa centrala decodorul de cablu, wii-ul, dvd-ul si laptopul iar iesirea sistem boxe 5.1 si tv.
Cum le conectez daca receiver-ul nu are hdmi, ma gandeam la un convertor sau switch.
Multumesc
salll ..am achizitionat un tv samsung fara mufe rca doar scart si hdmi si vreau sa dau semnal sunet din tv (prg tv)in sistemul home cinema cum il pot face ???plz sistemul are aceasta posibilitate de tv ms
Salutare. Am o intrebare. Am un tv samsung UE32EH5000W si un decodor sd de la rds. As fi luat un decodor hd dar inca nu au pe stoc. Intrebarea mea e legata de conectica. Care varianta este cea mai buna pentru a conecta decodorul de tv sa se vada cel mai bine. Pe mufa SCART? Pe mufe RCA? Sau pe mufa din-aceea care are la un capat cele 3 mufe RCA si la celalalt capat mufa HDMI? Astept un raspuns. Mersi frumos.
Buna Ziua…am un tv cu diagonala de 81 cm de la Philips, cu tehnologie Crystal Clear, Dolby Soround, dar nu se vede asa de bine cu un receiver normal de la Dolce (Romtelecom), se vad “pixelii” cam mari… Intrebarile mele sunt: pot sa il conectez la un receiver HD de la Dolce daca televizorul meu are o mufa S-Video cu 4 pini? Receiverele HD au si ele mufe S-Video cu 4 pini? O sa se vada mai bine daca iau un receiver HD si il conectez la TV cu un cablu S-Video?
Daca nu, alte variante am ca sa fac televizorul sa imi redea imagini mai de calitate? (Acceptabile).
Va rog frumos sa imi raspundeti si mie daca se poate. Multumesc!