Cum conectam sistemul audio prin interfata digitala ? HDMI , S/PDIF, TOSLINK sau Coaxial ?

Cum conectam sunetul la TV. Cum folosim conexiunile digitale pentru sunet ?

 

Am in trecut un articol legat de modalitatea de conectare a dispozitivelor video la televizor pentru a obtine o imagine cit mai buna. Dar ce facem insa cu sunetul ?

Adesea acesta este ignorat atit de catre consumatori cit si de catre producatori acestia neincluzind mereu toate mufele necesare. Acest fapt se datoreaza  in mare parte costurilor de licenta sau economiei (2-3 USD costa chipurile de conversie).

Asadar ce variante de conectare audio avem ?

In prium rind in lantul audio avem cea mai importanta componenta : sistemul surround cu decoder Dolby/DTS . Acesta este responsabil cu decodarea semnalului digital si transferul sunetului catre boxe. Cum facem insa ca ceea ce auzim in boxe sa fie reprodus fidel si sa fie ceea ce a intentionat producatorul materialului audio. Va recomand sa cititi si articolul despre sistemele Dolby/DTS.

Asadar modalitatile de conectare sunt :

surround cabluri RCAAnalogic – Cablu coaxial RCA. Acesta paote transporta un singur tip de semnal in format analogic deci pt Stereo avem 2 cabluri pt Surround Sound 5.1 avem 6 perechi de fire.

Digital  – Are marele avantaj ca transporta sunetul nemodificat in formatul initial pina la amplificator si de acolo analogic direct la boxe. Adica asa cum pleaca din studiourile HBO sunetul Dolby Digital 5.1 exact asa va ajunge si la dvs in boxe.

Cum conectam sursele audio prin conexiuni digitale?

–          S/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format (coaxial sau prin fibra optica TOSLINK)

–          HDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini High Definition standardul HDMI poate transporta prin acelasi cablu fizic si datele necesare pentru sunet.

Va rog sa retineti ca cele de mai sus sunt medii de transport de date. Practic prin aceste conexiuni ajung datele de la un dispozitiv la celalalt. Ceea ce contin acele date fie ca este simplu semnal Stereo, DTS , Dolby Digital 7.1 , etc tine de echipamentele conectate. Nu faceti greseala sa credeti ca daca un dispozitiv are o conexiune TOSLINK acesta poate decoda orice semnal digital.

Am sa dau un exemplu in acest sens. Anumite Sisteme Surround Panasonic sunt doatate cu DVD Player si sistem de boxe 5.1.  Deasemenea sunt doatate cu intrare audio digitala coaxiala. INSA ACESTEA NU POT DECODA semnal extern Dolby Digital . De ce nu ? In primul rind sistemul in sine dispune de toate circuitele necesare pentru decodarea Dolby Digital intrucit daca introducem un DVD cu sunet Dolby Digital 5.1 acesta funtioneaza perfect insa din motive de licentiere / taxe de licenta acesta poate decoda numai sunet  Stereo primit din surse externe prin interfata digitala . Se pare ca aceasta este un obicei al sistemelor Panasonic in mod special generatia 2008-2010.

spdif digital outS/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format. A aparut din dorinta de standardizare a modului de conectare a dispozitivelor digitale in domeniul electronicii pentru casa similar celor din domeniul professional. Fizic modilitatea de conectare poate fi fie coaxial cu mufe RCA fie prin Fibra Optica prin interfata TOSLINK.  Nu va speriati daca aparatul dvs are numai una din interfete pentru exista convertoare ce costa cca 100 RON pt ca standardul este comun acestea fiind simplu de realizat si relativ ieftin.

Unul din dezavantajele S/PDIF este faptul ca nu are o rata de transfer prestabilita putind transmite 20-biti de date audio ( rezoluite ) unele echipamente putind receptiona chiar si 24 bit. Asadar nu va asteptati sa puteti folosi conexiunea S/PDIF pentru semnal 96/24 totusi  asa ceva nu este necesar pentru utilizatorul obisnuit.

hdmi conectare audioHDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini, poate ( si este obligatoriu ) sa transmita pina la 8 canale LPCM, 192 khz, 24 bit audio. Astfel prin cablul HDMI se poate transmite sunet Dolby Digital, DTS ba chiar si  DTS-HD MA. Insa faptul ca se poate asta nu inseamna in mod obilgatoriu ca dispozitivul care receptioneaza semnalul stie sa il si decodeze.

Incepind cu varianta HDMI 1.4 este prezent un canal suplimentar HDMI Audio Return Channel. Acesta permite transmiterea datelor audio in ambele sensuri. La ce ne foloseste ? Spre exemplu daca folosim un televizor  cu tuner DVB-T incorporat, televizorul fiind conectat la un DVD Player cu boxe Surround atunci cind folosim tunerul incorporat in televizor datele audio sunt transportate de la TV catre sistemul Surround ( pentru a fi redat in boxele sistemului audio si nu in televizor), iar atunci cind urmarim un DVD datele (video) sunt transportate in sens invers catre televizor.

hdmi audio return channelIn practica trebuie sa cunoastem foarte bine capabilitatile fiecarui dispozitiv.  Marea majoritate a televizoarelor nu pot transmite semnal digital audio prin interfata HDMI ci doar pot receptiona. Altele desi au port “Digital Out” coaxial sau TOSLINK pot transmite prin acesta numai semnal Stereo sau Dolby Digital nu si DTS ( din motive de licentiere pentru ca DTS ca si Dolby Digital este un standard proprietar si trebuie platit catre Sony / Dolby ) sau si mai rau pot transmite numai  Dolby Digital atunci cind sursa este mediaplayer-ul intern al televizorului (ceea ce ne va impiedica sa vedem filme cu sunet DTS).

Ca o regula generala piesa centrala este sistemul surround care trebuie sa fie capabil sa accepte cit mai multe intrari de sunet si sa fie capabil sa decodeze semnal audio Dolby / DTS, eventual sa stie sa faca downsampling de la DTS-HD MA la DTS (adica de la 7.1 la 5.1 si asa mai departe)

Cum conectam aparatele ?

1)      In primul rind sistemul de boxe fie este prevazut cu intrari digitale S/PDIF ( asa cum este Logitech Z5500) coaxial sau TOSLINK la care conectam receptorul de satelit, DVD-player-ul , mediaplayerul,apoi  inchidem sonorul televizorului si vom avea toate sursele de sunet in sitemul surround. In cazul acesta daca folosim tunerul televizorului va trebui sa ne asiguram ca acesta dispune de conexiune Digital Out, in caz contrar vom fi obligati sa folosim conexiunea analogica.

receiver hdmi audio surround2)      In situatia in care avem un receptor (Receiver) acesta dispune de interfete HDMI multiple. Astfel vom conecta televizorul la receptor prin interfata HDMi si restul dispozitivelor direct la receptor. Acesta va prelua informatia de sunet prin HDMI si va transmite mai departe imaginea catre televizor, iar sunetul il va reda el prin boxele atasate.  Este cea mai eleganta solutie dar si cea mai scumpa.

receiver surround hdmi IN3)      Daca detinem un Bluray/DVD Player cu sistem de boxe Surround incorporate. Trebuie sa ne asiguram ca acesta are port video HDMI IN sau S/PDIF digital IN si ca acesta poate sa decodeze semnalul digital audio provenit de la o sursa HDMI sau S/PDIF. La acesta conectam receptul satelit sau mediaplayerul ( prin HDMI sau/si S/PDIF)  mai departe conectand prin HDMI receptorul la televizor.

In cazul de mai sus pentru a ne asigura ca sunetul receptionat este in format Dolby Digital / DTS nu Stereo nu va lasati pacaliti de afisajul Dolby Pro Logic Surround Sound pt ca acesta este un standard 100% analogic pentru mai multe detalii in articolul despre Dolby/DTS.

Speram astfel sa puteti beneficia de calitatea sunetului digital in casa dvs.  Daca totul pare complicat va asigur ca datorita multiplelor standarde chiar este, pentru intrebari am sa incerc sa va raspund.

Home

Facebook Comments

You may also like...

49 Responses

 1. doru marcel dragoi says:

  Salut. Am achizitionat de curand un Philips 40PFH4200/88 TV LED, 102 cm, Full HD care are iesire audio digitala optica. De asemenea am de multi ani un sistem philips 5.1 model LX3900SA, care are o mufa DIGITAL IN ( coaxial). Pot conecta tv cu sistemul audio ( respectiv iesirea audio digitala optica de la tv cu sistemul prin acea mufa DIGITAL IN. Sau acea mufa este pentru cu totul altceva. ( vreau sa am o calitate a sunetului cat mai buna),,Multumesc

  • wprama says:

   DA
   Iti trebuie insa un convertor OPTIC -> Coaxial.

   Din pacate sunet Dolby veti avea pe ProTV, HBO si cam atat.

 2. ValentinC says:

  Buna ,
  am un tv Samsung led si o combina musical mai veche .Cum pot sa se auda sunetul din TV la boxele din combina,
  P.S. Combina are in spate AUX si am luat cablu RCA si nimic…
  merci

  • wprama says:

   In general televizoarele vechi au pe RCA (input) . Pentru output daca aveti noroc puteti incerca un Euroscart (convertor Euroscart-> RCA).
   Problema est eca nu toate televiaorele scot sunet pe RCA.

 3. popescu says:

  salut, de curand am luat si eu un z506 , si vreau sa il conectez sa scoata 5.1 de pe Laptop. pe laptop am o placa de sunet onboard realtek high definition, care are ultimele drivere. problema este ca nu stiu cum sa scot sau ce cabluri imi trebuie ca placa de sunet de pe laptop sa vada ca e digital. pe sistem nu am iesire digitala sau ceva decat canal pentru stereo , si cel cu 6 ch. oare stii cumva ce cabluri adaptoare, sau altceva imi trebuie sa fac asta. sau trebuie sa iau o placa de sunet externa ?

  • wprama says:

   Z506 sunt boxe fara decodor digital.
   Nu ai cum sa le conectezi decat analogic stereo sau 5.1 tot analogic adica un fir pentru fiecare canal. Nu stiu daca ai iesire 6.1 analogica pe laptop . Majoritatea nu au.

   Desktop-urile insa au cam toate.

 4. calinescu says:

  Vreau sa redau film 3d cu sunet 7.1 din pc spre receiver .
  Sursa e blueray de 20 gb de pe torent cu sunet 7.1.
  INTREBARE-ca sa nu pierd din calitatea sunetului ,pc trebuie sa aiba placa audio capabila 7.1 sau rezolva receiverul?
  Precizez ca receiverul e destul de bun generatie 2015 -Denon AVR-X4200W

  • wprama says:

   Intrebarea ta are un raspuns mai complex.

   In primul rand nu are absolut nici o legatura cu placa de sunet din PC. Aceasta fizic poate sa lipseasca.

   Presupun ca vei folosi conexiunea HDMI a placii video. Deci cea care ne intereseaza este placa video.
   Pentru a transmite sunet Audio HD adica minim Dolby True HD sau DTS-MA trebui ca placa ta video sa fie capabila sa faca “audio bitstreaming”. Adica sa fie capabila sa transmita mai departe catre receiver sunetul asa cum este el in coloana audio (in fisierul ISO) .

   Mai departe se ocupa receiverul . Asta este cea mai mica problema.

   Problema este insa urmatoarea : FOARTE putine placi video sunt capabile de HD Audio bitstreaming.

   Spune-mi ce placa video ai sau verifica pe site-ul producatorului si vei vedea daca tehnic poti face asta.

   Pe de alta parte sunetul DTS-Core se aude FOARTE bine chiar daca ignori stream-ul MA. In opinia mea diferenta este sesizabila numai daca ai boxe de foarte buna calitate .

   Un aspect foarte important : Sunetul DTS in 90% din filme este comprimat la 300kbs iar standardul DTS poate merge pana la 1,5Mbps. Acolo unde ai sunet DTS-MA chiar si varianta simpla DTS-core are un bitrate mare de aceea se va auzi foarte bine.

   • calinescu says:

    Mai întâi mulțumesc pentru răspuns ,CLAR, CONCIS, LOGIC mai ales pentru un novice ca mine.
    Nu am cumpărat înca pcul ,îl voi cumpăra în primul rând pentru a satisface criteriul 7.1 .
    Aș cumpăra ceva cu I5 5200 și Intel hd 5500,dar dacă e nevoie de altă configurație ,chiar dacă se dublează prețul mă conformez.
    PROBLEMA e că deși m-am uitat un pic pe net nu e clar care placă video ar fi ok,iar despre Intel hd 5500 nimic clar ,nici pe pagina producătorului.
    Și ar mai fi o necunoscută ce player (gen vlc ,bs player sau altele ),ar fi bun SAU ȘI MAI IMPORTANT UN BLUE RAY PLAYER 3D SCUMP (MARANTZ,ONKYO,PIONEER ETC)AR FACE TREABĂ MAI BUNĂ DECÂT PCUL CU PLACA VIDEO CAPABILĂ DE HD AUDIO STREAMING?

    • calinescu says:

     Și da boxele sunt de buna calitate,zic eu, Jamo s628 hcs 3.

    • wprama says:

     In primul rand NU exista un Blue Ray player care sa concureze cu un PC.
     Daca ar fi asa industria HTPC nu ar exista.

     Daca nu ai cumparat PC-ul cred ca trebuie sa te orientezi spre :

     – Un procesor LOW POWER pentru ca nu vrei sa faca zgomot in timp ce te uiti la televizor, eventual chiar un sistem FANLESS
     – O placa video cu accelerare H.265 , suport 4K inclusiv HDCP, decodare MVC 3D Hardware, obligatoriu pentru 4K trebuie sa ai HDMI 2.0 si nu in ultimul rand HD Audio Bitstreaming.

     Cam multe cerinte ! Sa iti dau si o varainta : Nvidia GTX 950 cca 850 RON

     Din pacate astazi AMD nu are o astfel de placa cu HDMI 2.0 . De ce ? Habar nu am .

     Poti insa face linistit economie la CPU si la alte componente pentru o placa video completa.

     CPU-ul nu conteaza prea tare .

     • calinescu says:

      Cred totusi ca ceva nu e in regula

      TrueHD and DTS-HD Audio Bitstreaming4
      Full support for TrueHD and DTS-HD advanced lossless multi-channel HD audio codecs brings the rich sound of the master recording to your living room.

      High Resolution Display Support
      Able to drive the industry’s largest and highest resolution flat-panel displays up to 4K resolution and with support for High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP)3

      1 – Optimus may not be available on all OEM SKUs. See manufacturer for more information.
      2 – Support for NVIDIA Battery Boost varies depending on OEM configuration.
      3 – Support for up to HDCP version 1.3.
      4 – Feature not available on GeForce GTX 950 and GTX 960.
      DECI GTX 950 ȘI GTX 960 NU SUNT CAPABILE HD AUDIO BITSTREAMING
      Aici nu e precizat

      http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus/geforce-gtx-950m/specifications

      Dar am gasit aici

      http://www.nvidia.in/object/geforce-gtx-900m-graphics-cards-in.html#pdpContent=1

     • wprama says:

      Este posibil sa ai dreptate. Nu am avut personal placa asta.
      Oricum lumea este plina de ciudatenii in domeniul asta. Asa cum ATI nu a inclus HDMI2.0 nu ma mira nimic este posibil ca NVIDIA sa nu fi inclus HD Bitstreaming.

 5. Razvan says:

  Salut! Am un player BDP 7200 ce are iesire S/PDIF,am cumparat un cablu optic ce are si un adaptor de 3.5mm. Acest adaptor trebuie conectat la iesirea coaxiala,sau trebuie un alt gen de adaptor?
  http://www.mediagalaxy.ro/cablu-audio-optic-hama-42973-adaptor-3-5-mm
  Acesta este cablul si adaptorul. Vreau sa ma conectez cu playerul la un receiver.

  • wprama says:

   DBP7200 (BluRay player Philips) daca despre asta vorbim , are 3 iesiri :

   HDMI
   Optic
   Coaxial

   De ce vrei sa folosesti adaptoare ?

   Cel mai bine conectezi HDMI la HDMI in receiver si gata .
   Ce fel de receiver ai ? Orice fel de receiver ai avea trebuie sa aiba intrare fie optica, fie coaxiala fie HDMI. Alta varianta nu vad.

   Daca vrei adaptor de la optic la coaxial gasesti pe google “convertor optic coaxial” este cca 70-100 RON si este un dispozitiv activ (se baga in priza) . Ce ai tu acolo este doar o mufa ce se foloseste in general la laptop acolo unde mufa de casti = mufa optica.

 6. Alin Alexandru says:

  Salut! Am o nedumerire, am un televizor philips din seria pfl și un soundbar tot philips (nu știu exact dacă contează modelul),amândouă funcționează prin hdmi arc, dar la conectare sunetul din difuzoarele televizorului se oprește și funcționează doar soundbarul… Mi-aș dori să funcționeze ambele în paralel și nu știu cum să fac… Dacă are cineva vreo idee să încerc, îi mulțumesc frumos.

  • wprama says:

   Nu vad care ar fi rostul.
   Daca Sound bar-ul este de buna calitate se va auzi mai bine decat televizoerul.
   Pe de alta parte Philips PFL 6000 in sus parca au subwoofer integrat in TV deci se aud rezonabil.

   O alta problema este cea de sincronizare . In 99% din cazuri sunetul venit prin ARC are un mic delay . Foarte mic dar sesizabil. Se poate regla prin lipsync sau functii similare. Ideea este insa ca le vei regla astfel incat sa nu “observi” o intarziere insa in realitate cele 2 difuzoare (TV si soundbar) nu vor fi PERFECT sincronizate si se va auzi ciudat.

   Si ca sa raspund la obiect: TV-ul trebuie sa detina o functie prin care activezi difuzoarele interne atunci cand folosesti ARC.

   LG are o astfel de setare in zona Audio. La Philips nu stiu insa pot verifica.

 7. gopo says:

  am lg smart tv , sistem home cineme philips , cablu hdmi , tv – hdmi arc out , sistem -hdmi arc in
  problema – nu pot reda sunetul tv in boxele sistemului .am facut , cred , toate setarile posibile , imi scapa ceva . CE ?? TE ROG AJUTA-MA !

 8. ION MARCEL says:

  buna ziua,as vrea sa va intreb in legatura cu un sistem 5.1 SONYBDV E 2100
  am un LCD LG un receiver HUMAX DIGI+C HD2 cu spdif si hdmi de la rds ,cum sa le leg
  din receiver hd rds sa intru in sistem 5.1 prin hdmi sau prin spdif? apoi iesirea din sitm 5.1 spre tv sao fac prin hdmi?
  sau leg doar spdif din receiver hd la sistem 5.1 si hdmi din receiver direct in tv apoi hdmi din sistem prin alta intrare tot in tv?
  spuneti-mi va rog cum e corect sa le leg,va multumesc!

 9. marian says:

  cum fac legatura audio intre o statie de amplificare si leptop

 10. marian says:

  am o linie technics si vreau sa o cuplez la leptop ca sa pot amplifica muzica de pe net. cum procedez

 11. tot io says:

  tv-ul e legat prin HDMI.

 12. tot io says:

  salut

  am un blu-ray player BD-ES5000 SAMSUNG si un logitech z906. amandoua aparate au in spate mufe audio digitale optice. am conectat intre ele un cablu fibra optica toslink plug dar sunetul tot pe tv se aude.

  care sa fie problema ?

  mersi

 13. Paul says:

  Salut , ma poti ajuta si pe mine te rog ,
  Am cumparat un home cinema SAMSUNG HT-E330 si nu am observant ca nu are conectori pentru semnal digital ,
  intrebarea mea este cum pot sa conectez home cinema-ul la tv ca sa pot reda sunetul de la tv in boxe .(am inteles ca se poate prin mufa jack 3.5 dar tv meu nu are )

 14. vlad says:

  buna seara, detin un reciver yamaha yht-196 si in acest moment e conectat la PC printr-un cablu hmdi la placa video
  pe viitor as vrea sa imi achizitionez un tv 3d si as vrea sa il conectez si la PC (motivul e simplu : continut 3d nu prea gasesti decat pe torente). Daca televizorul il voi conecta la placa video prin portul hdmi care acum e ocupat de reciver ce imi recomandati sa folosesc pt conexiunea reciverului la PC?
  va multumesc anticipat!

 15. Edis says:

  Salut am un LED ES6100 un home cinema Sony DZ740 si un Xbox360, am conectat Xbox cu LED prin cablu HDMI, Home cinema cu Led prin cablu Scart imi reda sunetu din televizor in schimb cand mut televizorul pe HDMI sa ma pot juca pe Xbox sistemul Home Cinema nu imi poate reda sunetul din Xbox, iar sunetul jocului se aude doar din boxele televizorului , ce cablu am nevoie sa pot sa aud si sunetul jocului din home cinema SPDIF ?

 16. pablo says:

  Am un tv philips32pfl4606h58. Am cumparat un sistem audio Logitech Z506. Nu reusesc sa conectez sistemul la tv: imi trebuiesc am inteles niste adaptori, dar nu ma descurc. Un sfat, rog frumos !!!!!

 17. Alex says:

  Am si eu o problema cu care sper sa ma puteti ajuta. Am un smart tv LG37LW5500 la care conectez o boxa hd digi tv prin hdmi. In momentul in care schimb canalele de pe unul standard pe unul Dolby Digital sunetul mi se mareste de nu stiu cite ori si nu reusesc sa il reduc decit din telecomanda tv-ului. Ce e interesant este ca atunci cind pun boxa la zero din difuzoarele tv-ului continua sa iasa sunete. Cum as putea face vreun reglaj pe unul din cele doua sa ama celasi volum de sunet pe toate canalele fie ele Dolby fie non-Dolby. Multumesc.

 18. alexandru says:

  Ok, dar daca va trebui sa leg tv lg lh5000 de receiver prin hdmi plus optical, atunci inseamna ca nu voi putea avea acces la sunetul dts hd-ma si dolby true hd – din unele programe hd care se dau pe cablu tv (receptionez prin mediabox)?

  Sau e adevarat ce spun unii ca programele tv hd, chiar daca sunt trimise in imagine 1080i sau 1080p, sunetul nu este hd, este cel mult dolby digital sau dts (din cauza ca ar costa prea mult sa trimita prin cablu formatele de sunet hd)? in cazul asta, oricum n-ar mai conta ca sunt nevoit sa folosesc si cablu optic (pe langa hdmi) pt. a-l conecta la receiver, nu?

  • wprama says:

   Pe satelit NU exista 1080p ci numai 1080i din cauza costului de transponder.
   Sunet NU exista altceva decat Doby Digital si ala cu o rata mica de obicei 320kbps.
   Nu exista sunet DTS , Doby HD sau DTS MA sau mai stiu eu ce. Nu exista si nu cred ca va exista in urmatorii 10 ani costurile sunt ff mari.

 19. Cipa says:

  salut,

  am un tv lg 42lm640s . folosesc plex media server si vad filmele prin wirless de pe calculator folosind playerul integrat in tv. mi-am luat si un sistem 5.1 LG DH6420P special pentru sunet. sa vezi cum le-am conectat: portul hdmi 1 IN ARC de la tv + DVD`ul in unicul port HDMI TV OUT pe care il are. in afara faptului ca pot sa dau volumul mai tare/incet plus ca pot sa vad pe tv meniul dvd`ului mare lucru nu merge. pe mine ma interesa sunetul asa ca am luat azi un cablu optic toslink si l-am conectat astfel: la tv in OPTICAL DIGITAL AUDIO OUT si la DVD in OPTICAL IN. toate bune si frumoase,am sunetul de pe tv in boxele dvd`ului dar in afara de utv hd nu se aud toate cele 5 boxe (apare in dreapta sus dolby digital) . am pornit primul film pe care il aveam in lista si mi-a mers perfect sunet prin toata camera etc. apoi, cand am mai incercat un film nu se aude nimic. am inceput sa cercetez si uite cum se prezinta situatia: filmele la care se aude sunetul sunt format AC3, iar cele la care nu se aude sunetul apare formatul DTS. intrebarea mea e simpla: DVD playerul nu stie sa decodeze DTS ce vine de la playerul din TV si am nevoie de un DVD mai destept? cred ca stiu si raspunsul dar totusi, as vrea parerea unui expert si un sfat ar fi bine venit.

  mersi mult

  • wprama says:

   Exista 2 explicatii fie TV-ul nu scoate DTS pe optical out (este o chestie de licentiere care la Sony proprietarul DTS este mai dura) fie DVDul nu poate decoda DTS. Sincer nu cred ca este nici una din cele 2 variante .

   MAi degraba TV ul nu poate decoda DTS pt ca nu are licenta. LG ul in general nu are. Unele fac downsampling la stereo din DTS.

   DVD player ce nu decodeaza DTS nu am prea vazut.

 20. alexandru says:

  salut, am tv lh lh5000 si br player pioneer 150k (plus receiver yamaha 473). pioneer nu are iesire optical, doar coaxial. stiu ca amandoua sunt pt audio digital – exista cabluri pt conexiune optical la un capat si coaxial la celalalt?

  de asemenea, tv-ul e din 2010 si aproape sigur are hdmi 1.3, nu 1.4. un update de firmware la tv ar oferi hdmi 1.4 – sau asta e strict hardware si nu poate fi modificat prin upgrade software? intreb asta pt ca stiu ca daca tv ar avea hdmi 1.4 n-ar mai fi nevoie sa-l conectez si cu cablu optic/coaxial (in afara de hdmi).
  multumesc.

  • wprama says:

   Exista adaptoare Optial to Coax si invers. Sunt relativ ieftine.
   In ceea ce priveste televizorul este un model destul de vechi. Performat la vremea lui nu stiu daca la vremea respectiva chipurile erau capabile de HDMI1.4 pu pot sa te sfatuiesc sa faci upgrade firmware la un tv pe care il poti strica pt a economisi 100 ron pretul unui adaptor.

   • dan ioana says:

    Vad ca sustineti existenta adaptoarelor audio:optic – coaxial. Unde pot gasi? Am un tv LG 3d care are iesire audio optica iar sistemul audio, mai vechi LG,are numai intrari RCA.
    multumesc

 21. costy says:

  Salut

  Am un TV LG LCD model 2012 , am un sistem Logitech Z906. La TV am HDMI , RCA – audio & video,.

  Intrebarea mea este : Cum conectez sistemul 5.1 la TV ? Am incercat cu cablu RCA 9 mufe: 1-rosu , 1-alba ) nu se aude nimic. Ce alte conexiuni pot face sa am sunet de la TV prin sistem ?

  Mersi

 22. alex says:

  Am un tv led Philips 32 PFL3571H/12 şi vreau să îl conectez la un Samsung DVD Home Cinema System HT X-20. Totodată am şi reciver-ul de la UPC. Cum le-aş putea conecta?

  • wprama says:

   Nu prea am inteles itrebarea.
   Intre ele sau cum ?

   Daca vreti sa auziti muzica din tv in HT atunci trebuie ca TV si HT sa suporte functia asta prin HDMI (am scris in aricol despre asta). In caz contrar singua modalitate este ca DVD-ul sa detina intrare digitala optica sau coaxiala dar nu cred.

   Sunt fff putine sisteme HT cu aceasta functie

 23. ciprian says:

  te rog mult,daca esti amabil sa-mi faci si mie o configurare de sisteme ca sa vad un film cu 5.1.vreau sa cumpar un led samsung 46 inch(116cm diagonala)seria ES6100 mai nou sau seria D6000sau D6500.(ce tv recomanzi din astea?)si apoi logitech 5500 ca sistem de sunet.in loc de player merge un hdd extern?tv-urile am vazut ca au si iesiri pt 5.1 cred ca RCA si optic dar nu sunt sigur.nu prea ma pricep.te rog mult sa ma ajuti.

 24. KIVU CRISTIAN says:

  AM SI EU UN BLUE-RAY DISC PLAYER LG BD370
  SI IN SPATE ,EXISTA MUFA HDMI,SI COAXIAL AUDIO OUTPUT SI
  OPTICAL DIGITAL AUDIO OUT
  NU PREA STIU CE SISTEM DE BOXE 5.1 (7.1)SA CAUT.
  DUPA CE SA MA UIT PRIN INTERNET ?
  (AMPLITUNER,AMPLIFICATOR CU 5 BOXE AUDIO,HOME CINEMA,HOME THEATRE , SAU….???)
  (MUFA HDMI,AM FOLOSIT-O / OCUPAT-O INTRE BLUE-RAY DISC PLAYER SI TV LCD )
  VREAU SA CONECTEZ CEVA AUDIO LA BLUE-RAY.AM CUMPARAT “LA OFERTA” SISTEM DE BOXE 5.1 BUNTZ,CA SA CONSTAT CA SISTEMUL DE BOXE ARE MUFE RCA-CARE INSEAMNA SEMNAL ANALOGIC.EXISTA CONVERTOARE AUDIO DIGITAL-ANALOGIC,CA SA FAC LEGATURA INTRE BLUE-RAY PLAYER(AUDIO OUT DIGITAL) SI SISTEMUL DE BOXE 5.1 BUNTZ(AUDIO IN CU MUFE RCA)
  POTI SA IMI SPUI CE SA CAUT PE INTERNET
  MULTUMESC ANTICIPAT

  • arabelakatalynn says:

   Salut !
   Ma poti ajuta si pe mine ? Cum se poate realiza conexiunea audio intre Blue Ray Player cu Audio out Digital si o pereche de casti wireless cu audio in cu mufe RCA. Mentionez ca mufa HDMI la iesire din Blu Ray este ocupata, cablul HDMI realizeaza legatura intre Blu Ray si Tv led.

   Multumesc !

 25. robert sim says:

  O intrebare! un cablu HDMI-DVI ,transporta sunet? Caz concret: am o plasma mai veche care nu are intrare hdmi si urmeaza sa primesc un media player cu android care nu are decat o iesire si asta e HDMI.Daca o sa conectez media playerul la tv cu un cablu HDMI-DVI o sa am sunet?daca nu,ce variante as avea. Multumesc!

  • IM says:

   Mufa HDMI are sunet. DVI nu. Deci nu ai sunet pe acest cablu. Mediaplayer-ul trebuie sa aiba o iesire RCA stereo (rosu, negru) si un RCA video (galben). Aftfel nu vad.

 1. December 18, 2011

  […] x 768)- ISF Calibrare-24p Film Mode-XD Engine-HDMI CEC-Player H.264-Intrare HDMI-Intrare Y,Pb,Pr-S/P Dif Out-Dolby DigitalLG 26LV2500  LED TV  1,150 RON Suplimentar:-Tuner […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *