Cum conectam sistemul audio prin interfata digitala ? HDMI , S/PDIF, TOSLINK sau Coaxial ?

Stiati ca puteti avea sunet Dolby Digital prin HDMI ?Cum conectam sursele de sunet la televizor pentru a beneficia de calitatea maxima a auditiei ? La ce foloseste Digital Out , Toslink, S/PDIF (Optical & Coaxial)
{lang: 'ro'}

Cum conectam sunetul la TV. Cum folosim conexiunile digitale pentru sunet ?

Am in trecut un articol legat de modalitatea de conectare a dispozitivelor video la televizor pentru a obtine o imagine cit mai buna. Dar ce facem insa cu sunetul ?

Adesea acesta este ignorat atit de catre consumatori cit si de catre producatori acestia neincluzind mereu toate mufele necesare. Acest fapt se datoreaza  in mare parte costurilor de licenta sau economiei (2-3 USD costa chipurile de conversie).

Asadar ce variante de conectare audio avem ?

In prium rind in lantul audio avem cea mai importanta componenta : sistemul surround cu decoder Dolby/DTS . Acesta este responsabil cu decodarea semnalului digital si transferul sunetului catre boxe. Cum facem insa ca ceea ce auzim in boxe sa fie reprodus fidel si sa fie ceea ce a intentionat producatorul materialului audio. Va recomand sa cititi si articolul despre sistemele Dolby/DTS.

Asadar modalitatile de conectare sunt :

surround cabluri RCAAnalogic – Cablu coaxial RCA. Acesta paote transporta un singur tip de semnal in format analogic deci pt Stereo avem 2 cabluri pt Surround Sound 5.1 avem 6 perechi de fire.

Digital  - Are marele avantaj ca transporta sunetul nemodificat in formatul initial pina la amplificator si de acolo analogic direct la boxe. Adica asa cum pleaca din studiourile HBO sunetul Dolby Digital 5.1 exact asa va ajunge si la dvs in boxe.

Cum conectam sursele audio prin conexiuni digitale?

-          S/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format (coaxial sau prin fibra optica TOSLINK)

-          HDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini High Definition standardul HDMI poate transporta prin acelasi cablu fizic si datele necesare pentru sunet.

Va rog sa retineti ca cele de mai sus sunt medii de transport de date. Practic prin aceste conexiuni ajung datele de la un dispozitiv la celalalt. Ceea ce contin acele date fie ca este simplu semnal Stereo, DTS , Dolby Digital 7.1 , etc tine de echipamentele conectate. Nu faceti greseala sa credeti ca daca un dispozitiv are o conexiune TOSLINK acesta poate decoda orice semnal digital.

Am sa dau un exemplu in acest sens. Anumite Sisteme Surround Panasonic sunt doatate cu DVD Player si sistem de boxe 5.1.  Deasemenea sunt doatate cu intrare audio digitala coaxiala. INSA ACESTEA NU POT DECODA semnal extern Dolby Digital . De ce nu ? In primul rind sistemul in sine dispune de toate circuitele necesare pentru decodarea Dolby Digital intrucit daca introducem un DVD cu sunet Dolby Digital 5.1 acesta funtioneaza perfect insa din motive de licentiere / taxe de licenta acesta poate decoda numai sunet  Stereo primit din surse externe prin interfata digitala . Se pare ca aceasta este un obicei al sistemelor Panasonic in mod special generatia 2008-2010.

spdif digital outS/PDIF – Sony/Philips Digital Interconnect Format. A aparut din dorinta de standardizare a modului de conectare a dispozitivelor digitale in domeniul electronicii pentru casa similar celor din domeniul professional. Fizic modilitatea de conectare poate fi fie coaxial cu mufe RCA fie prin Fibra Optica prin interfata TOSLINK.  Nu va speriati daca aparatul dvs are numai una din interfete pentru exista convertoare ce costa cca 100 RON pt ca standardul este comun acestea fiind simplu de realizat si relativ ieftin.

Unul din dezavantajele S/PDIF este faptul ca nu are o rata de transfer prestabilita putind transmite 20-biti de date audio ( rezoluite ) unele echipamente putind receptiona chiar si 24 bit. Asadar nu va asteptati sa puteti folosi conexiunea S/PDIF pentru semnal 96/24 totusi  asa ceva nu este necesar pentru utilizatorul obisnuit.

hdmi conectare audioHDMI – desi este considerata o conexiune petru imagini, poate ( si este obligatoriu ) sa transmita pina la 8 canale LPCM, 192 khz, 24 bit audio. Astfel prin cablul HDMI se poate transmite sunet Dolby Digital, DTS ba chiar si  DTS-HD MA. Insa faptul ca se poate asta nu inseamna in mod obilgatoriu ca dispozitivul care receptioneaza semnalul stie sa il si decodeze.

Incepind cu varianta HDMI 1.4 este prezent un canal suplimentar HDMI Audio Return Channel. Acesta permite transmiterea datelor audio in ambele sensuri. La ce ne foloseste ? Spre exemplu daca folosim un televizor  cu tuner DVB-T incorporat, televizorul fiind conectat la un DVD Player cu boxe Surround atunci cind folosim tunerul incorporat in televizor datele audio sunt transportate de la TV catre sistemul Surround ( pentru a fi redat in boxele sistemului audio si nu in televizor), iar atunci cind urmarim un DVD datele (video) sunt transportate in sens invers catre televizor.

hdmi audio return channelIn practica trebuie sa cunoastem foarte bine capabilitatile fiecarui dispozitiv.  Marea majoritate a televizoarelor nu pot transmite semnal digital audio prin interfata HDMI ci doar pot receptiona. Altele desi au port “Digital Out” coaxial sau TOSLINK pot transmite prin acesta numai semnal Stereo sau Dolby Digital nu si DTS ( din motive de licentiere pentru ca DTS ca si Dolby Digital este un standard proprietar si trebuie platit catre Sony / Dolby ) sau si mai rau pot transmite numai  Dolby Digital atunci cind sursa este mediaplayer-ul intern al televizorului (ceea ce ne va impiedica sa vedem filme cu sunet DTS).

Ca o regula generala piesa centrala este sistemul surround care trebuie sa fie capabil sa accepte cit mai multe intrari de sunet si sa fie capabil sa decodeze semnal audio Dolby / DTS, eventual sa stie sa faca downsampling de la DTS-HD MA la DTS (adica de la 7.1 la 5.1 si asa mai departe)

Cum conectam aparatele ?

1)      In primul rind sistemul de boxe fie este prevazut cu intrari digitale S/PDIF ( asa cum este Logitech Z5500) coaxial sau TOSLINK la care conectam receptorul de satelit, DVD-player-ul , mediaplayerul,apoi  inchidem sonorul televizorului si vom avea toate sursele de sunet in sitemul surround. In cazul acesta daca folosim tunerul televizorului va trebui sa ne asiguram ca acesta dispune de conexiune Digital Out, in caz contrar vom fi obligati sa folosim conexiunea analogica.

receiver hdmi audio surround2)      In situatia in care avem un receptor (Receiver) acesta dispune de interfete HDMI multiple. Astfel vom conecta televizorul la receptor prin interfata HDMi si restul dispozitivelor direct la receptor. Acesta va prelua informatia de sunet prin HDMI si va transmite mai departe imaginea catre televizor, iar sunetul il va reda el prin boxele atasate.  Este cea mai eleganta solutie dar si cea mai scumpa.

receiver surround hdmi IN3)      Daca detinem un Bluray/DVD Player cu sistem de boxe Surround incorporate. Trebuie sa ne asiguram ca acesta are port video HDMI IN sau S/PDIF digital IN si ca acesta poate sa decodeze semnalul digital audio provenit de la o sursa HDMI sau S/PDIF. La acesta conectam receptul satelit sau mediaplayerul ( prin HDMI sau/si S/PDIF)  mai departe conectand prin HDMI receptorul la televizor.

In cazul de mai sus pentru a ne asigura ca sunetul receptionat este in format Dolby Digital / DTS nu Stereo nu va lasati pacaliti de afisajul Dolby Pro Logic Surround Sound pt ca acesta este un standard 100% analogic pentru mai multe detalii in articolul despre Dolby/DTS.

Speram astfel sa puteti beneficia de calitatea sunetului digital in casa dvs.  Daca totul pare complicat va asigur ca datorita multiplelor standarde chiar este, pentru intrebari am sa incerc sa va raspund.

Home

{lang: 'ro'}

About wprama