LED TV dar ce marca ? Samsung / LG / SONY /PANASONIC / Philips

Am decis cumparam un led tv cu local dimming dar cum se numesc toate aceste tehnologii in magazine ? Pixel Pro, full led, precision dimming, dynamic edge led. Afla aici ce trebuie sa cauti pe cutie cind te hotarasti sa cumperi un LED TV
{lang: 'ro'}

led tv cistigator

Sondaj

LED TV dar ce marca ? Samsung / LG / SONY /PANASONIC

Acum ceva vreme am postat pe site un poll. Intrebarea era ce tehnologie de TV ati cumpara ? Ei bine rezultatul a fost covirsitor in favoarea LED TV . De ce ? Pur si simplu se pare ca asta isi doresc omenii.

Am scris aici si aici despre plasme / LCD / LED . Cititi pentru mai multe detalii.

Am sa reamintesc citeva lucruri :

-          LED TV ul nu este nimic altceva decit un LCD cu iluminare bazata pe LED-uri

-          LED TV ul este superior tehnologiei LCD mai ales atunci cind foloseste diverse tehnici de intunecare (dimming)

-          LED TV ul poate fi FOARTE subtirea desi asta nu este neaparat un avantaj pentru ca televizoarele LED foarte subtiri folosesc in general tehnologia EDGE LIT si nu FULL LED

-          In general televizoarele 3D sunt LED (pentru ca pe LED se pot obtine mai usor cei 120Hz necesari) la folosirea de shutter glasses ( ochelarii 3D)

-          Plasma ofera in principiu  o imagine mai buna pentru un televizor insa este scumpa si se preteaza la diagonale mari (unde este mai ieftina decit LCD/LED) insa consuma mai mult curent si poate avea efecte de burn-in ( modele mai noi au chip-uri care pot evita acest fenomen)

Si cu toate acestea se doreste LED.

OK dar ce LED ? Asa cum am scris aici depinde ce ne dorim: un televizor subtire sau unul cu ecran foarte performant (ambele simultan nu se prea poate) ce foloseste tehnologia full led local dimming.

Sa vedem ce gasim in magazine. Din pacate producatorii nu prea ne spun multe lucruri despre ce tehnologie foloseste fiecare ecran. Din pacate…

Fara a avea o lista perfecta am sa incerc mai jos sa va spun cam cum vad producatorii de LED TV lucrurile

SONY

Sony este parintele LCD. Da Sony s-au incapatinat sa nu se implice prea mult (adica deloc) in productia de plasma si au mers pe mina LCD. Din pacate au cam pierdut trenul LED in 2010 si nu au oferta minunata .  In primul rind la Sony toate televizoarele se numesc LCD. Indifferent daca sunt cu iluminare LED sau CCFL la Sony toate se numesc LCD. Pe de alta parte au pe toate sit-urile informatii complete despre tehnologia de iluminare. Atita doar ca trebuie sa cititi in specificatii si veti gasi informatia dorita (macar atit daca in denumire nu au scris LED sau LCD)

Deci la Sony avem urmatoarele:

cel mai performant tip de led tv

XBR8 anul 2008

-          Triluminous LED din pacate o legenda din 2008 se pare cel mai bun TV LED care a fost produs pina acum (modelul XBR8) nu se mai fabrica este foarte scump si folosea cite un led pentru fiecare culoare/pixel ( de fapt erau 4 led-uri ) si astfel oferea o imagine incredibil de clara. Se pare ca Sony a abandonat pentru moment tehnologia aceasta datorita costului prohibitiv (probabil ca fiind prea sump nu avea piata).

sony intelligent dinamic led tv-          Intelligent Dynamic LED – varianta Sony pentru Full LED with local dimming este varianta pe care ne dorim sa o avem in casa, asta daca pretul nu il gasim prea mare.Il gasim pe seriile cu 900 dupa litere cum ar fi HX900. Nu este o regula dar veti vedea ca se gaseste la modele mai sumpe de virfsony edge lit with local dimming

-          Dynamic Edge LED varianta Sony pentru edge lit with local dimming. Se regasetse la seriile 800 cum ar fi HX800, dar cititi specificatiile inainte pentru ca nu este o regula 100% sigura

sony edge lit without local dimming-          Edge LED – variant Sony pentru edge lit without local dimming . Varianta cea mai simpla de LED pe care sincer eu nu o recomand.

-          Restul sunt in general LCD-uri normale cu iluminare cu tub de neon CCFL

SAMSUNG

Este parintele thnlologiei edge LED. Astfel au fost capabili sa realizeze primii cele mai subtiri TV-uri LCD. Prin montarea LED-urilor pe marginea ecranului. La Samsung cam toata gama de tv-uri LED sunt edge lit. Si-au facut o imagine din treaba asta. Eu as dori sa vad mai multe TV-uri full led decit edge lit dar asta este. Pe de alta parte la gama 3D cel putin in Romania Samsung are cele mai mici preturi . Asa cum LG au la cele normale care nu sunt 3D .

La Samsung televizoarele sunt pe serii de la 4 la 9 . Pe site-ul Samsung nu veti gasi mare lucru. Probabil in Romania cei ce au resursele necesare sa cumpere un LED oricum nu se uita la specificatii.

Deci la Samsung avem de la seria 4 la 6 televizoare LED normale edge lit .  Seria 8 este 3D si are Precision Dimming – varianta Samsung pentru Edge Lit with Local Dimming.  Cum functioneaza vedeti in poza de mai sus.

LG

La LG lucrurile sunt mai clare. La o privire atenta pe sit-ul lor veti vedea ca informatiile sunt cit de cit accesibile. Macar ai idee ce cumperi. Modelele de virf LG sunt Infinia printre cele ce nu au 3D exista un singur model dar care este foarte bine dotat este full led si are si certificare THX (despre THX cititi aici)

In cazul LG lucrurile sunt simple:LG led edge lit

LED- televizoare LG edge lit

lg led tv edge lit and local dimmingLED Plus – televizoare LG cu edge lit with local dimming in principiu seriile cu 8500 / 9000

Full LED Slim – televizoare LG full led with local dimming.lg led tv full led with local dimming

In general cele full led sunt 3D si deci scumpe dar macar la LG lucrurile sunt clare. Nu au variante ieftine LED Plus sau 3D LED insa au LCD la un pret excelent.

Philips

Desi Philips este cunoscut pentru televizoarele lor AmbiLight destul de scumpe merita sa trecem in revista si oferta lor. Aceasta nu este foarte bogata din pacate, o sigura serie cu putine aparate ce au full led.

-          LED Pro – varianta Phillips pentru Full led with local dimming (seria 9000) cu 1000 de led-uri montate in spatele ecranuluiphilips 1000 full led with local dimming

-          Restul de tv-uri Philips sunt televizoare normale edge-lit

Panasonic

Nu cel din urma insa nu foarte implicat in LCD / LED. Panasonic ramine dedicat plasmei . Daca doriti un Plasma TV bun nu ezitati, Panasonic are o oferta extraordinara , dar nu ieftina. Cu toate acestea se pare ca recent au inceput sa se implice si in lumea LED. Nu avem o oferta foarte bogata insa gasim televizoare edge lit. Merita mentionata tehnologia IPS (In Plane Switching) Alpha care mareste considerabil unghiul de vizibilitate.

Recomandarile noastre:

-          Cumparati un LED cu local dimming

-          Daca bugetul va permite optati pentru full led cu local dimming

-          Daca nu dispuneti de sumele necesare decit sa cumparati un LED/LCD de proasta calitate mai bine optati pentru o plasma care datorita tehnologiei in sine va avea o imagine mai buna ( cu un contrast mai puternic si un negru ce nu este de fapt gri)

Despre edge lit / local dimming puteti citi aici si despre THX aici.

Home

{lang: 'ro'}

About wprama