Ce este DLNA, cum pot folosi televizorul cu DLNA sa ma uit la filme si poze ?

Ce este DLNA ( Digital Livingroom Network Alliance) ?

Dlna-la-cefoloseste

Digital Livingroom Network Alliance

 Am vazut televizoare mai noi ca afiseaza sigla DLNA sau diferite denumiri comerciale cum ar fi Smasung Medi@ 2.0. Mai bine cititi aidi decit sa aruncati banii pe o plasma/lcd scump dar care nu va oferi rezultatele asteptate.

DLNA (Digital Livingroom Network Alliance). Dupa cum spune si numele este o asociatie a unor producatori de ecipamemente pentru a putea creea un system unitar prin care dispozitivele din sufrageria dvs. sa comunice intre ele prin retea.

Ideea este simpla. Daca avem poze/filme stocate pe un disc acesta ar trebui sa fie legat la retea astfel incit sa avem acces la filme/poze/muzica direct din calculator. Pentru ca ele se afle in retea de nu leputem vizualiza direct la televizoror ca doar am vazut destule plasme/lcd-uri cu conexiune de retea. Sau daca televizorul nu are cablu de retea de ce nu eventual consola de jocuri (Playstation, XBoX360) ar putea ea sa faca lucrul acesta.

 Ei bine asta incearca sa faca DLNA. Si din pacate nu cu prea mult success.

Deci DLNA incearca sa ofere un standard prin care toate “aparatelele” din casa dumneavoastra sa comunice intre ele prin retea. DLNA este asadar un standard. Este dar nu ne ajuta prea mult.

 Pentru a se intelege clar am sa incep cu inceputul.

 Cu ceva vreme in urma exista un standard (si mai exista si astazi dar nu prea este prezent decit in dormeniul PC-urilor mai putin in cel al

upnp sau dlna

Universal Plug and Play

 televizoarelor) numit UPnP. Cred ca a auzit cam toata lumea de el. Inseamna Universal Plug & Play. Pe acest standard a fost dezvoltat ulterior UPnP AV un standard prin care se puteau partaja usor fisiere in retea destul de spimplu pentru “electrocasnice”. Cel putin folosind UPnP AV stiam ca un fisier din calculator putea ajunge la televizor, raminea insa de vazut daca plasma era capabila sa decodeze respectivul format de fisier. Unele da altele nu o mica loterie.

 Ei bine DLNA a fost bazat pe UPnP si in speranta ca va rezolva aceste probleme atunci cind a fost creeat. Din pacate DLNA ca si UPnP are mici probleme de standard.

 Asadar dispozitivele DLNA ar trebui obigatoriu sa suporte anumite formate de fisier. Formatele sunt in 90% din situatii cele de mai jos:

 • Imagini: JPEG, PNG
 • Audio: AC3, AMR, ATRAC3, LPCM, MP3, MPEG4, WMA
 • Video: MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4 Part 2 (DivX), MPEG 4 Part 10 (H.264), WMV9.
 • Containere: MPEG PS/TS, MP4, ASF

 Foarte frumos, cam facut un standard si fisierele vor merge ok. Exista insa o problema unde este formatul MKV ? Cel care are de obicei si subtitrari si sunet incorporat ? Dar unde este DTS ? Pai nu sunt nicaieri momentan decit proiecte pt cei de la DLNA, cind vor deveni realitate ? nu stim.

Si atunci se pune intrebarea ce sa facem cu acest DLNA prin retea in conditiile in care 99% din filmele HighDefinition sunt in format MKV cu sunet DTS ? 

  Exista solutii evident insa din DLNA nu mai devine asa de Plug and Play. Noi de doream un standard prin care conectam aparatele si gata totul sa functioneze.

 Spuneam ca exista solutii . Am sa scriu mai jos depre ele. DLNA nu este un standard gresit,  insa limitarile sunt destul de mari iar solutiile veti vedea incomode momentan probabil ca pe termen lung lucrurile vor sta mai bine. Desi daca ma gindesc la mkv-uri cu filme 3D nu stiu ce sa mai spun.

 Sa revenim la DLNA . In reteaua din livingroom putem avea mai multe tipuri de dispozitive impartite in clase (12) nu am sa le insir aici decit pe cele mai importante:

–          Digital Media Server (DMS) : Hardisk-ul de retea spre exemplu, NAS

–          Digital Media  Player(DMP): Televizor, BlueRay Player

–          Digital Media Controller(DMC): Camera Video

–          Digital Media Renderer(DMR): Televizor ce afiseaza poze

–          Mobile Digital Media Controller (M-DMC): Telefon mobil

cum folosim dlna acasa Sa presupunem ca avem un televizor cu DLNA. Ne mai trebuie un DMS (adica un server) de unde sa luam filmele , pozele. Acesta poate fi foarte usor emulat de catre un calculator. Instalati pe calculator un program server DLNA si theoretic puteti incepe sa faceti citeva teste. Incercati cu : TVersity, NeroMediaHome, TwonkyMedia, Fuppes(gratuit)

 Daca aveti un Playstation 3 da acesta este un DMP DLNA, deci conecctati la TV Playstation 3-ul rulati software-ul si puteti face citeva teste. Exista chiar media servere dedicate special pentru PS3 ce dau rezultate foarte bune.

 Spuneam mai devreme despre formatul MKV nesuportat de catre DLNA. O solutie ar fi sa redenumiti pur si simplu fisierul in AVI. De ce? Pai spre exemplu televizorul meu LG stie sa se descurce cu MKV-uri (atunci cind le transfer in televizor cu stick-ul USB) la fel si Playstation si in felul acesta reusim sa facem fisierul sa ajunga la televizor.

 Exista posibilitatea ca prin redenumire sa aveti imagine fara subtitrare, al fel este posibil sa functioneze dar fara sunet. Daca sunetul este DTS evident ca DLNA nu suporta decit AC3 (Dolby Digital) asadar nu va functiona.

 Exista si aici o solutie: Software-ul de mai sus sties a faca transcoding adica sa desfaca fisierul de imagine si sunet sa sa il recodifice intr-un format comaptibil DLNA, theoretic este ok insa va trebui sa aveti un calculator FOARTE performant pentru a putea face transcoding in timp real pentru un fisier cu un film high definition in format 1080p.

 Dupa ce am dezbatut avantajele si dezavantajeleDLNA ramine o intrebare: de ce sa aruncam cu banii pe dispositive DLNA in conditiile in care Asus O!Play , WDTV Live se pot cumpara cu cca 120EUR si sunt niste mediaplayere ce pot afisa fara probleme orice format de fisier inclusiv sunet DTS si Dolby Digital ?

 Daca insa aveti un televizor cu DLNA sau un PS3 instalati severul pe PC pentru ca nu aveti nimic de pierdut.

 Ca o completare ar fi faptul ca marea majoritate a serverelor UPnP se descurca cu dispozitive DLNA, dar nu va bazati pe asta.

Facebook Comments

You may also like...

9 Responses

 1. yo says:

  multumesc pentru informatii

 1. June 3, 2011

  […] 32 inch (81 cm) LCD TV LG 32LD750 Full HD (192×1080) TruMotion 200Hz DLNADVB-TH.264 Player 24p Real Cinema XD Engine HDMI-CECUSB 2.01,600 RON 32 inch (81 cm) 3DTV  […]

 2. June 19, 2011

  […] . LG colaboareaza cu realizatorii Plex. Plex este un media server bazat in mare masura pe DLNA dar care adauga peste partea tehnica de la DLNA o interfata foarte frumoasa si usor de […]

 3. July 8, 2011

  […] este bine de stiut ca SAMSUNG ALLSHARE nu este nimic altceva decit implementarea standardului DLNA (despre care am mai scris) sub o alta denumire.Un aspect pozitiv este faptul ca implementarea Samsung allshare aduce cu sine […]

 4. September 24, 2011

  […] –          Deasemenea telvizoarele Sony Internet TV se pot conecta la reteaua locala si pot afisa filme din retea prin protocolul DLNA. […]

 5. December 18, 2011

  […] cm Full HD1920 x 1080LG 42LD650  LCD TV 2,000 RON Suplimentar:-100Hz-Net Cast-DLNASamsung 40D5500  LED TV 2,400 RON Suplimentar:-SMART TV-100HZ-DLNA (Allshare)-4x […]

 6. May 1, 2012

  […] bine. Mi-ar placea in schimb o diagonala usor mai mare, full HD-ul precum si compatibilitatea cu DLNA.  Daca ar fi sa aleg probabil ca as merge pe un LCD Samsung de 101cm – 40D550. Aici ar intra […]

 7. October 21, 2012

  […] 2. DLNA (Digital Livingroom Network Alliance). Este un standard prin care toate dispozitivele din sufrageria dvs. sa comunice prin retea.Mai multe detalii aici. […]

 8. April 2, 2014

  […] 2. DLNA (Digital Livingroom Network Alliance). Este un standard prin care toate dispozitivele din sufrageria dvs. sa comunice prin retea.Mai multe detalii aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *