Plasma LCD sau LED ce sa cumpar ?

Plasma vs LCD vs LED

plasma sau lcd ?Una din cele mai importante intrebari atunci cind mergem la un magazin ( fie el si online – pt ca mai nou poti sa mergi fizic la magazinul on-line ) este daca vrem sa cumparam un TV Plasma sau LCD/LED.

Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pina la capat raspunsul la aceasta intrebare este relativ simplu:

–          LCD/LED daca dorim un TV relativ mic ca si diagonala si versatile adica daca vrem sa ne jucam la consola/il legam la PC/il folosim pe post deTV

–          Plasma daca ne dorim un TV – care va fi folosit strict ca un TV clasic/pt a urmari filme la PC sau daca dorim o diagonala mai mare de 42 inch / 106 cm

Si acum sa trecem la partea tehnica :

LCD/LED

In primul rind sunt 90% unul si acelasi lucru si de aceea le vom explica impreuna.

Ecranele LCD ( Liquid Crystal Display) ne sunt cunoscute tuturor de pe vremea ceasurilor electronice (cred ca orice copil a dorit in anii ‘80 un ceas Casio cu telecomanda si multe butoane). Mai apoi au aparut pe Laptop-uri . Practic orice laptop avea ecran plat (LCD) la inceput alb-negru si mai apoi color.

Cum functioneaza :

Un ecran LCD are în principal două placi de sticlă polarizată si o soluţie de cristale lichide prinse între ele. Cristalele lichide folosite în panourile LCD au proprietăţi care le permit să servească drept obloane eficiente pentru a bloca sau a permite trecerea luminii.  Am spus trecerea luminii, da ecranul LCD are o sursa de lumina externa “ undeva in spate”. Aceasta sursa de lumina este de obicei un tub fluorescent asemanator asa ziselor “neoane” pe care le folosim in iluminatul casei.

cum lumineaza LED un ecran LCD

Un ecran LED functioneaza identic insa lampa fluorescent a fost inlocuita un un sir de LED-uri . Avantajele LED fata de LCD sunt :

-imagine mult imbunatatita foarte apropiata de cea a unui ecran clasic cu tub

-consum redus de energie (util pentrui laptop-uri )

-Sony utilizeaza un system format din 3 LED-uri cite unul pentru fiecare culoare imbunatatind imaginea

– un nivel de negru foarte puternic apropiat de calitatea unui TV plasma ( LED-urile pot fi stinse individual spre deosebire de tubul fluorescent acesta trebuind sa ramina mereu aprins astfel afectind pixelii invecinati)

PLASMA

Un ecran Plasma are in principal dua placi de sticla intre care exista milioane de cellule cu gaz neon si xenon. Aceste celule contin fiecare cite o culoare deci pentru fiecare pixel exista 3 astfel de cellule. Celulele emit lumina prin comanda electrica nefiind necesara o sursa suplimentara de lumina. Acest lucru are multiple avantaje in realizarea unei imagini mai clare.

Un dezavantaj major este efectul “burn-in” si anume faptul ca imaginile statice pot ramine imprimate pe ecran. Noile tehnologii insa au eliminate acest efect. Cu toate acestea ecranul plasma nu este recomandat pentru jocurile statice pe console

Avantaje plasma:

–          Timp de raspuns mult mai mic decit LCD .  Tehnologia in sine este mult mai rapida de aceea imaginile in miscare se vor vedea semnificativ mai bine pe Plasma

–          Unghi de vizibilitate mai mare – cit de departe poti sa stai fata de centrul imaginii astfel incit aceasta sa nu sufere modificari

–          Nivel de negru mult mai puternic – la LCD negrul poate parea uneori gri

–          PRETUL ecranele plasma sunt mai ieftine decit LCD mai ales la diagonale mari de peste 106 cm inclusiv ( astazi o plasma de 132 cm costa cam cit un LCD de 106 cm )

Avantaje LCD:

–          In general au rezolutii mai mari decit Plasma. Astazi cam toate LCD au rezolutii HD 1080, in schimb plasma nu intotdeauna

–          Sunt mai usoare si consuma mai putina energie

–          Datorita sistemului de iluminare cu led sau tub fluorescent se preteaza mai bine acolo unde lumina este puternica in incapere

–          Au durata de viata mai ridicata ( plasma se spune ca sufera de asa zis-ul effect “burn-in”)

Pe linga cele de mai sus atunci cind achizitionati un nou TV nu uiati sa aveti in vedere si : HDTV, 1080p, rezolutie, HDMI, timp raspuns, 100hz,200Hz,600Hz acestea vor fi detaliate in articolele viitoare.

Facebook Comments

You may also like...

13 Responses

 1. lucian says:

  Salut,
  Atentie cand cumparati un Tv plasma care a fost expus in magazin cu imagini statice….
  Aceste Televizoare au efectul Burn-in si o sa raman imprimata imaginea care a rulat in show room…Eu am patit la un model Panasonic…..

 2. razvan says:

  frate cum poti sa zici ca un lcd are imagine mult imbanatita foarte aproape de cea a unui ecran clasic cu tub? :)))

  • wprama says:

   In ceea ce priveste Contrast, unghi de vizibilitate, culori clasicul ecran CRT nu poate fi invins de LCD. Cel mai apropiat ca si calitate de un ecran CRT este Plasma . Din pacate plasma este scump de fabricat si de aceea este rentabil numai de la diagonale mari. Asadar probabil nu vom vedea niciodata monitoare PC cu plasma. Si in plus consuma si mai mult curent.

   Sper ca nu ati uitat ecranele Sony Trinitron si NEC Diamondtron ce folosesc plasa in locul grilei cu gaurele. Acestea au fost la vremea lor TOP-ul tehnologiei CRT.

 3. wprama says:

  De principiu nu prea vad cum un led poate fi mai nociv in TV decit in o banala lanterna cu laduri sau in stopul unui automobil. Comparatia cu TV cu tub este un pic gresita pentru ca Tv clasic ARE tun de electroni. Asa functioneaza el bombardind cu electroni sticla la care te uiti, deci dintre toate TV urile il gasesc cel mai nociv.
  Insa cred ca este mult mai nociv pt ochi un TV prost sau un LCD de peste 80 cm care nu are minim 100Hz , pur si simplu te oboseste la ochi. De la o anumita diagonala in sus 100Hz ar trebui sa fie obigatoriu cam asa cum este ABS-ul la masini :-)

  • Radu says:

   Tubul catodic de la televizorul/monitorul clasic este nociv datorita razelor X pe care le produce. Nu e cazul la LCD. Se pare ca gaselnita de marketing cu frecventa de 100Hz te-a prins si pe tine. Cei 100Hz nu au nici un efect in cazul televizoarelor LCD. Timpul de raspuns al panoului e important. În cazul tubului catodic e o alta poveste frecventa mare reducând efectul de flickering, mai ales la diagonale mari. Singurele televizoare LCD care au nevoie de o frecventa mai mare de afisare >=120Hz sunt cele 3d care trebuie sa afiseze un numar dublu de imagini pe secunda.

   • wprama says:

    Da asa este tubul catoric are tun de electroni insa stau si ma gindesc daca este mai nociv decit telefonul mobil spre exemplu. In ceea ce priveste nr. de Hz nu pot sa fiu de acord cu tine decit partial. La diagonale mari este mult mai vizibil si chiar obligatoriu insa diferenta este vizibila cu ochiul liber. Mergi la un magazin si priveste alaturat un TV de 50Hz si unul de 200Hz difernta este uriasa.

 4. matei says:

  totusi ,cine zicea ca la televizoarele cu leduri este mare radiatia asupra ochilor ,datorita faptului ca lumina lor bat direct in ochi [ca la tv.clasice . o fi adevarat ? cu stima .

  • Ovidiu says:

   Se pare ca multi, intrati degeaba pe acest site, nu cititi sau nu intelegeti nimica din ce se scrie in articole, mai cititi din articolele de pe site, de exemplu cum zici, Wprama, ca 100Hz trebuie de la anumite diagonale in sus, poti sa ai cati hertzi vrei, daca nu ai si un semnal la o rezolutie cat mai mare, apropiata de rezolutia display-ului, te va ajuta dar nu in totalitate, sunt multe de spus, pot sa zic din experienta, lucru in domeniu de mult timp, cititi articolele de mai sus, mult mai atent. Ar trebui sa va considerati norocosi ca exista astfel de site-uri, la mine majoritatea clientilor care vin sa cumpere un tv, habar nu au de ceea ce vor, vin cu informatii din auzite. Cititi ca de asta este site-ul acesta.

 1. December 17, 2010

  […]                 Va recomand sa cititi micul ariticol aici despre Plasma, LCD si LED.  […]

 2. February 4, 2011

  […] in favoarea LED TV . De ce ? Pur si simplu se pare ca asta isi doresc omenii.Am scris aici si aici despre plasme / LCD / LED . Cititi pentru mai multe detalii.Am sa reamintesc citeva lucruri […]

 3. February 7, 2011

  […] mai multe sunt Full HD chiar si cele foarte ieftine.Asadar am scris pina acum despre FullHD, despre plasma vs LCD sau chiar si despre 3DTV, dar nu am scris nimic despre posibilitatea de a viziona emisiuni si filme […]

 4. February 18, 2011

  […] De remarcat ca imaginea trece succesiv prin toate cele 4 filtre si ulterior este afisata de ecranul plasma sau lcd/led: Cum functioneaza Samsung DNIeMotion Optimizer proceseaza imaginile ce contin miscare rapida […]

 5. April 20, 2011

  […] aflata in mana celor de la Hollywood inregistreaza cu 24 fps. Atunci de ce televizoarele noastre Plasma LCD sau LED afiseaza 50/100Hz? Simplu a fost o cerinta tehnica. Curentul electric in Europa are 220V si 50Hz […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *